Acasă » Petrol și Gaze » Studiu: Costurile cu fracturarea hidraulică depăşesc beneficiile pentru Germania și Europa

Studiu: Costurile cu fracturarea hidraulică depăşesc beneficiile pentru Germania și Europa

17 iulie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Pentru o sursă de energie funcţională doar zece ani, fracturarea hidraulică în Europa ar contamina apa potabilă, ar provoca daune grave mediului și ar crea peisaje industriale vaste, spune un studiu realizat în timp ce guvernul german încearcă să legalizeze controversata metodă de extracție, conform EurActiv Germania.

Impactul extracției de gaze de șist asupra mediului în Germania și Europa este disproporţionat în comparaţie cu materiile prime obținute folosind această metodă de foraj, susține studiul. „Nu ar trebui să comparăm condițiile din Germania cu cele din Statele Unite”, a declarat Werner Zittel, autor al studiului publicat de ONG-ul Energy Watch Group.

În primul rând, Germania este mult mai dens populată, a spus el, crescând riscul pentru oameni și mediul înconjurător din apropierea site-urilor de extracție. Până în prezent au fost efectuate puţine analize fundamentate științific cu privire la efectele fracturării asupra oamenilor și mediului. Însă în Statele Unite, unde fracturarea hidraulică este deja larg răspândită, s-au constatat daune grave aduse mediului.

Unele cercetări științifice au constatat, de asemenea, că „fracking-ul” a crescut pericolul de cutremure în Statele Unite. Iar la Universitatea din Innsbruck s-a descoperit recent că această tehnologie poluează aerul cu gaze care dăunează sănătății umane și climatului.

Dar riscurile pentru om și natură nu sunt singurele argumente importante împotriva acestei tehnici controversate. Raportul cost-efcienţă este de asemenea discutabil, a declarat politicianul Hans-Josef Fell din Partidul Verde, preşedinte al Energy Watch Group și autor al Legii Energiei Regenerabile din anul 2000.

„Spre deosebire de Statele Unite, care este singura țară care efectuează fracking la scară relevantă din punct de vedere comercial, metoda nu poate avea un rezultat satisfăcător al extracției în Europa”, a spus Fell.

În primul rând, Germania nu dispune de condițiile de infrastructură necesare fracturării. Transformarea suprafețelor utilizate în peisaje industriale, întreţinerea străzilor dar şi depozitarea și transportul nisipului special necesar pentru fracking sunt câteva din investițiile pe care Germania ar trebui să facă.

Subsumat, Fell subliniază, toate acestea necesită este o sumă disproporționat de mare a investiţiilor, pentru a justifica o tehnică de natură să furnizeze Europei energie timp de numai zece ani, potrivit estimărilor actuale, precum și pentru a justifica utilizarea unui areal foarte mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *