Urmare a incertitudinii privind sustenabilitatea pe termen mediu si lung a sistemului public de pensii, autorităţile au creat cadrul legal care să dea angajaţilor şi angajatorilor posibilitatea de a contribui direct şi individual la completarea veniturilor lor viitoare. Pensia facultativă, ca opţiune alternativă, se bucură de susţinerea statului printr-o serie de mecanisme avantajoase pentru angajat şi angajator.
Contribuţia mixtă
Mai întâi de toate, pensia facultativă are două surse posibile de colectare: angajatul şi angajatorul. Ca urmare, companiile sunt încurajate să demonstreze implicare, fie celor mai valoroşi salariaţi, fie tuturor angajatilor companiei, contribuind la asigurarea stabilităţii financiare a acestora inclusiv la vârsta pensionării. Concret, la o contribuţie de aproximativ 150 de lei pe lună din partea angajatului, angajatorul poate la rândul său contribui cu 150 de lei, lunar, fructificând optim avantajul fiscal oferit de stat, contribuţia la pensia facultativă fiind deductibilă fiscal în limita a 400 euro/an/angajat atât pentru angajat, cât şi pentru angajator. Dublarea contribuţiei participantului la un fond de pensie facultativă aduce astfel angajatului şi angajatorului beneficii fiscale semnificativ mai importante decât o majorare salarială sau un bonus ocazional.
Implicarea angajatorului în plata contribuţiei la pensia facultativă este o investiţie de încredere şi recunoaterea valorii care poate cântări decisiv în planurile de carieră ale salariatului. Aceasta poate conduce direct la reducerea costurilor cu recrutarea, instruirea şi motivarea forţei de munca la nivelul companiei.
Avantaje fiscale pentru angajator şi angajat
Participarea la un fond de pensii facultative oferă beneficii de natură fiscală, întrucât contribuţia la fondurile de pensii facultative este scutită de la plata contribuţiilor sociale şi de la plata impozitului pe profit pentru angajator, iar angajatul este scutit de la plata impozitului pe venit în limita a 400 euro/an/angajat.
Conform calculelor BCR Pensii, o contribuţie cumulată de 300 de lei pe lună din partea angajatului şi a angajatorului generează o cheltuială deductibilă fiscal de 400 de euro/an/angajat pentru angajator şi un beneficiu fiscal de 64 de euro pe an pentru angajat (salariaţii beneficiază de o deducere de 16% de la impozitul pe venit, ceea ce înseamnă că 16% din contribuţie nu merge la stat sub formă de impozit, ci merge în contul individual de pensie).
Pe acelaşi exemplu propus de BCR Pensii, o companie poate economisi aproape 40 de mii de lei anual, dacă în loc de o primă sau majorare salarială de circa 150 de lei de persoană plătite unui colectiv de 100 salariaţi, cu un salariu mediu brut de aproximativ 2200 lei /lună, decide să contribuie cu aceeaşi sumă la pensiile facultative ale acestora. Un calcul personalizat pentru compania ta îţi poti face accesând acest simulator.
Concret, contribuţia mixtă face să se poată ajunge la o deductibilitate fiscală cumulată de până la 800 de euro pe an.