Costul de producere a energiei solare și eoliană a scăzut semnificativ în ultimii cinci ani, dar a crescut în cazul celei obținute din gaze naturale, cărbune și combustibil nuclear, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), relatează Bloomberg.
În raportul Projected Costs of Generating Electricity realizat de agenție se arată că pentru producerea unui MWh de energie utilizând gaze, cărbune și combustibil nuclear costul este de 100 de dolari în 2015, comparativ cu circa 200 de dolari în cazul energiei solare, care a scăzut însă de la 500 de dolari în 2010.
Costurile iau în calcul investițiile, carburanții și întreținerea instalațiilor și variază semnificativ între țări și centralele energetice. Producția de energie din carburanți fosili, inclusiv din cărbune, este una dintre cele mai mari surse de emisii de dioxid de carbon, astfel încât deciziile referitoare la sursele de obținere a electricității vor juca un rol esențial în reducerea poluării care influențează schimbările climatice.
Costurile medii ale generării electricității din gaze și cărbune au crescut pe parcursul celor cinci ani analizați. În cazul energiei atomice, costurile au stagnat, contrazicând argumentele referitoare la creșterea acestor costuri la nivel global.
În baza datelor de la 181 de centrale energetice din 22 de țări, studiul conchide că nu există cea mai ieftină tehnologie în orice circumstanțe, costurile depinzând în mare măsură de disponibilitatea resurselor, costurile forței de muncă și reglementările locale.
În Europa, guvernele au stabilit ținte pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon și pentru producerea de energie din surse regenerabile, cum sunt cea solară și eoliană. Marea Britanie urmează să ia o decizie finală referitoare la dezvoltarea centralelor nucleare, în timp ce Germania a crescut generarea energiei din cărbune, cel mai poluant carburant fosil, în urma închiderii centralor atomice, după dezastrul de la Fukushima, în Japonia.
Sursa
Mediafax