După ce a declarat că lupta împotriva schimbărilor climatice e o datorie morală de urgență, Papa Francisc a cerut în luna iunie lumii să renunţe la extrem de poluanţii combustibili fosili.
Cu toate acestea, în mijlocul principalei regiuni petrolifere a SUA, mai multe eparhii și alte instituții catolice concesionează drepturile de foraj companiilor de petrol și gaze pentru a-şi întări propriile finanțe, se arată într-un reportaj exclusiv realizat de Reuters.
Într-una din arhidieceze – cea din Oklahoma City – oficialii Bisericii au semnat trei noi contracte de concesiune pentru drepturile de foraj aferente exploatării de de petrol și gaze, după declaraţia Papei Francisc, conform contractelor consultate de agenţie.
În timpul primei vizite a Papei Francisc în Statele Unite, care are loc în această săptămână, relațiile de afaceri sugerează că unii lideri ai Bisericii Catolice din SUA practică o abordare diferită pentru mediu decât predică Suveranul pontif.
Instituțiilor catolice nu le este interzis să efectueze investiţii în industria energetică. Etica privind domeniile-cheie ale Confederaţiei din Statele Unite ale Episcopilor Catolici (USCCB) privind investițiile nu sugerează evitarea investiţiilor în acţiuni energetice și nici nu obstrucţionează dreptul de proprietate asupra intereselor de producţie a energiei.
O consultare a documentelor de către Reuters a revelat investiţii în 235 de concesiuni de câmpuri petrolifere și gazeifere semnate de autoritățile Bisericii Catolice din Texas și Oklahoma începând cu 2010, acoperind 56 de regiuni din cele două state. Nici unul dintre contractele de concesiune din Texas nu a fost semnat după circulara emisă de Papă.
Aceste două state s-au aflat în plină expansiune a producției de energie din SUA în ultimii ani, de multe ori fiind folosită metoda controversată a fracturării hidraulice. Nu este încă foarte clar dacă producția care are loc în regiunile concesionate foloseşte fracturarea hidraulică sau metode convenţionale.
Autoritățile Bisericii primesc o redevență de 15- 25% din valoarea extracţiei, conform contractelor de concesiune, care sunt documente publice depuse la birourile grefierilor regionali. Metoda de investigare a Reuters nu acoperă perimetrele care ar putea face obiectul unor contracte semnate înainte de 2010 şi care ar putea fi încă în vigoare.
„Ar putea exista o inconsecvenţă între ceea ce a spus Papa și ceea ce face Biserica în regiunile cu hidrocarburi din SUA”, a declarat Mickey Thompson, consultant și fost director al Oklahoma Independent Petroleum Association.
El a adăugat că, din moment ce Biserica dobândește adesea drepturile sale asupra resurselor minerale prin donaţii de la enoriași, ar putea exista „motive legale sau fiduciare” pentru care acestea au fost concesionate.
Nu este însă clar dacă acesta a fost şi cazul contractelor semnate de către instituțiile Bisericii din Texas și Oklahoma, inclusiv cu cele trei contracte semnate în Oklahoma, începând cu luna iunie. Oficiali ai USCCB și Arhiepiscopiei Oklahoma City au refuzat să ofere comentarii.
Vaticanul nu are drept de decizie direct asupra deciziilor de investiții luate de eparhiile din Statele Unite, responsabilitatea acestora fiind rezervată episcopiilor locale.