Acţiunile a peste 20 de companii petroliere europene au avut cea mai bună performanţă săptămânală din ultimii şapte ani, cu o creştere a capitalizării de 74 de miliarde de dolari, ca efect al cotaţiei ţiţeiului care a depăşit pragul de 50 de dolari pe baril, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax. Indicele Stoxx Europe 600 Oil & Gas, care include acţiunile a 23 de companii, a urcat cu 13% în această săptămână, cel mai mult după noiembrie 2008.
Cele mai bune performanţe au fost înregistrate de Tullow Oil, care operează exploatări în Africa, cu un avans al titlurilor de 38%, în timp ce acţiunile Royal Dutch Shell au avansat la Londra cu 13%, fiind pe cale să marcheze la rândul lor cea mai bună performanţă săptămânală din ultimii şapte ani.
Cotaţiile petrolului şi-au revenit în această săptămână, iar preţul ţiţeiului de referinţă pe piaţa americană a depăşit nivelul de 50 de dolari barilul pentru prima oară după luna iulie, pe fondul scăderii producţiei în SUA şi a estimărilor Shell şi Pacific Investment Management, că ce a fost mai greu a trecut.
Chiar şi înainte ca preţurile petrolului să coboare în august la cel mai redus nivel din ultimii şase ani, companiile petroliere aplicau programe de reducere a cheltuielilor, de blocare a proiectelor şi de reducere a numărului de angajaţi, pentru a proteja rezervele de capital.
În ultimele 15 luni, producătorii au amânat proiecte în valoare de 200 de miliarde de dolari, potrivit companiei de consultanţă Wood Mackenzie. BP a redus estimările de cheltuieli din acest an la sub 20 de miliarde de dolari, după ce în 2014 a investit circa 23 de miliarde de dolari. Shell desfiinţează 6.500 de locuri de muncă şi vrea să reducă cheltuielile cu 7 miliarde de dolari.
În cazul companiilor americane, Chevron, a doua mare companie petrolieră din SUA, a înregistrat o creştere de 10% a acţiunilor, care se îndreaptă spre cea mai bună performanţă după decembrie 2014. Titlurile Exxon Mobil, cea mai mare compania petrolieră din lume în funcţie de capitalizare, au avansat cu 5,5% săptămâna trecută.
Totuși, sectorul petrolier e departe de a înregistra o revenire la nivelurile de capitalizare din prima jumătate a lui 2014. Valoarea de piaţă a OMV Petrom a scăzut cu 29,3% de la sfârşitul anului 2014 încoace, până la 4,78 miliarde de dolari, în timp ce valoarea totală a companiilor petroliere ale lumii a scăzut cu 34%, până la 3.41 trilioane de dolari, informează economica.net, care citează un studiu al BT Securities, casa de brokeraj a Băncii Transilvania.
„În ultimul an şi jumătate s-au evaporat 1,750 miliarde de dolari USD din capitalizarea sectorului petrolier la nivel global. Companiile petroliere au pierdut o treime din valoare, pe fondul scăderii drastice a cotaţiei barilului de petrol”, notează sursa citată.
Companiile petroliere europene au pierdut 37% din valoarea lor de piaţă, cele nord americane 35%, cele asiatice 25%), cele din Orientul Mijlociu 27%, şi cele africane 28%, mai scrie economica.net.