Acasă » Termo » Minerit » Producţia minei Petrila va fi oprită la sfârşitul lunii octombrie

Producţia minei Petrila va fi oprită la sfârşitul lunii octombrie

23 octombrie 2015
Minerit
energynomics

Activitatea de producţie la mina Petrila, din judeţul Hunedoara, va fi oprită la sfârşitul lunii octombrie, conform unor angajamente internaționale, iar o parte dintre mineri vor fi disponibilizați, restul urmând să fie redistribuiți la minele Uricani și Paroşeni, transmite Mediafax.

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului SA (SNIMVJ) a fost înfiinţată în 2012 ca urmare a deciziei 787 a Uniunii Europene și în acea decizie este stipulat faptul că mina Petrila se va închide în 2015.

„Societatea Națională de Închideri Mine s-a înființat ca urmare a deciziei 787 a Uniunii Europene cu privire la minele necompetitive care beneficiază de un ajutor de stat pentru închiderea lor și care în mare parte este rupt în două. Și anume, pentru activitatea de producție, până în 2018, și pentru o formă de protecție socială, respectiv plăți compensatorii, gratuități, activități de demolare și ecologizare. Această societate a luat ființă în noiembrie 2012 și în acea decizie a UE este stipulat că Petrila se va închide în 2015 activitatea de extracție cărbune, urmând ca tot anul 2016 să se execute doar lucrări de suprafață, de demolare și ecologizare a minei Petrila. Minele Uricani și Paroșeni vor funcționa cu producție până în anul 2017 și în anul 2018 se vor finaliza lucrările de suprafață de demolări și ecologizări”, a declarat Aurel Anghel, directorul general al acestei societăți, citat de Mediafax.

El a afirmat că activitatea de producţie la mina Petrila va fi oprită în 30 octombrie.

„Noi, privind angajamentele internaționale luate, facem raportări la Uniunea Europeană la sfârșitul fiecărui an. Acum suntem la zi cu activitatea și, așa cum era stipulat, mina Petrila își închide activitatea în 2015, mai precis activitatea de extracție cărbune în 30 octombrie a.c., schimbul 4, urmând ca în cele două luni, personalul existent la Petrila să efectueze în subteran lucrări specifice de închidere a tuturor zonelor și galeriilor de acces în mina Petrila. Urmează ca personalul rămas la data de 31 decembrie să fie transferat către cele două sucursale ale noastre, respectiv mina Uricani și mina Paroșeni, astfel încât să putem respecta și acolo planul de închidere al UE și să asigurăm securitatea lucrătorilor care lucrează în cele două mine”, a spus Anghel.

Potrivit sursei citate, la minele Petrila, Paroșeni și Uricani sunt angajate 1.450 de persoane, dintre care 250 de persoane vor fi disponibilizate până la sfârșitul anului. La Petrila sunt în prezent 350 de angajați, dintre care o sută vor fi disponibilizați până la sfârșitul acestui an.

„Urmează ca cei 250 de angajați de la Petrila care rămân după ce se termină perioada de disponibilizări să fie redistribuiţi către celelalte două sucursale, să acopere golurile care rămân din ce pleacă de acolo. Mă refer la minele Paroșeni și Uricani”, a mai spus Anghel.

Potrivit acestuia, utilajele de la Petrila care mai pot fi folosite vor fi transferate ori la Uricani și Paroșeni, ori la Complexul Energetic Hunedoara (CEH).

„Utilajele, tot ce putem refolosi noi, vor fi transferate către mina Paroșeni, respectiv Uricani și tot ce este bun și nu mai putem utiliza, ne-am înțeles cu Complexul Energetic Hunedoara să găsim forma legală să le transferăm pentru că ei mai au patru mine care mai sunt viabile în cadrul Complexului Energetic Hunedoara și care nu sunt într-un plan de închidere și care funcționează pe termen mai lung”, a explicat Aurel Anghel.

În ceea ce privește clădirile minei Petrila, acestea, în număr de șapte, sunt în proces de expertiză la Ministerul Culturii pentru a fi declarate monumente istorice. Guvernul va aloca în acest an un ajutor de stat în valoare de 143,4 milioane de lei (32,3 milioane de euro) pentu închiderea minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului SA Petroşani.

Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și ea fost aprobat de Comisia Europeană în 2012.

Suma totală va fi defalcată pentru huila energetică livrată de minele în proces de închidere definitivă, care vor primi 93,3 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor aferente producţiei curente, respectiv pentru unităţile intrate în proces de închidere definitivă, cărora le vor fi alocate 50,1 milioane de lei pentru suportarea costurilor excepţionale nelegate de producţia curentă, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre a guvernului.

De asemenea, suma de 25,8 milioane de lei va fi utilizată pentru plăți compensatorii, în timp ce pentru lucrările de închidere a minelor vor fi utilizate 24,3 milioane de lei. Pentru facilități pentru pensionari și reconversia profesională a angajaților nu au fost alocate fonduri.

Comisia Europeană a autorizat România, în 2012, să acorde din fondurile publice un ajutor de 1,17 miliarde de lei (aproximativ 270 de milioane de euro), în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unităţi deţinute de CNH pentru perioada 2011-2018.

Având în vedere obligaţiile asumate de Guvernul României cu instituţiile internaţionale, privind reducerea arieratelor CNH, în noiembrie 2012 a fost înfiinţată Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului Petroşani, care va gestionează ajutorul de stat acordat închiderii minelor de cărbune necompetitive.

Ministerul Energiei Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri este responsabil pentru monitorizarea nivelului de acordare a ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţurile cărbunelui de o calitate similară provenit din terţe state.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *