În urmă cu doar un an, gigantul energetic italian Enel se lupta în instanță cu Greenpeace, care a acuzat compania că ar ucide oameni prin poluarea provenită de la centralele pe cărbune. Astăzi, Greenpeace spune că Enel este pe cale de a fi „primul gigant energetic cu adevărat verde”.
Schimbarea vine de la faptul că noul CEO al Enel, Francesco Starace, a observat că valul pentru companiile de utilități merge într-o singură direcție– către emisii reduse de carbon – datorită costurilor în scădere rapidă pentru energia regenerabilă, rețelelor inteligente și eficiente și sporirii acțiunii guvernelor în ce privește schimbările climatice.
„Valul merge într-o singură direcție, iar fiecare poate decide în ce sens vrea să înoate”, a declarat acesta pentru The Guardian într-un interviu. „Nu putem controla valul – dar putem controla evoluția tehnologiei. Cine crede că poate controla valul, e nebun, după părerea mea.”
Enel, cea mai mare companie de utilități din lume, promite că nu va mai construi centrale pe cărbune și că va fi neutră din punct de vedere al carbonului, până în 2050. Starace crede că un număr mare de companii care vor lua decizii similare este iminent. „În următoarele 12 luni, veți vedea că cele mai multe companii o vor lua, mai mult sau mai puțin, pe această cale.”, spune el.
„Nu cred că veți vedea pe cineva care să spună că acest lucru este total greșit, pentru că este destul de evident. Nu cred că noi am fost genii. Știam că acest lucru este corect și cred că toată lumea știe, mai mult sau mai puțin.”
Cărbunele generează în prezent 29% din energia electrică livrată de Enel în cele 61 milioane de case și companii din 40 de țări. Dar Starace spune că centrala pe bază de cărbune inaugurată în Chile în acest an va fi ultima pentru Enel: „De ce ai investi 1 miliard de euro în ceva care are nevoie de 10 de ani pentru a fi construit și până să finalizezi construcția descoperi că nu își mai are rostul. Durează prea mult pentru a se potrivi cu lumea de azi.”
„Cu energia nucleară este aceeași poveste, sau chiar mai rău: un ciclu de timp și mai lung”, spune Starace. „Tehnologia nucleară de astăzi – deși nu tehnologia nucleară, în general – reprezintă o fundătură. Dovada este faptul că aceste centrale uriașe noi sunt de obicei coșmaruri de inginerie și construcție.”
Centralele pe gaze – care poluează la un nivel aflat la aproximativ jumătate comparativ cu cele pe cărbune și care se construiesc mai rapid – ar putea fi construite până în 2025, a spus Starace, dar nu după această dată. El este foarte sceptic cu privire la costul de captare a carbonului și tehnologia de stocare – captarea emisiilor de CO2 și stocarea acestora – care, conform unora, ar putea transforma centralele pe combustibil în centrale verzi.
În loc de proiecte pe combustibili fosili, jumătate din cele 18 miliarde de lire sterline alocate pentru investiții în dezvoltare de către Enel în următorii cinci ani va fi investită în energia solară și eoliană, care asigură în prezent 7% din electricitatea generată. O treime din investiții va fi cheltuită pentru infrastructura rețelei, iar restul pentru a finaliza instalațiile convenționale existente, inclusiv sistemele hidro.
Giuseppe Onufrio, director executiv al Greenpeace Italia, spune: „Schimbarea de direcție din partea Enel este binevenită. Își remodelează modelul de afaceri în direcția cea bună. Resursa eoliană pe uscat este acum cea mai ieftină sursă de energie în țări precum Germania și Marea Britanie, și este din ce în ce în ce mai evident faptul că tehnologiile curate flexibile și inteligente sunt potrivite, atât din punct de vederea al mediului, cât și al afacerii. Prin finalizarea tranziției către energia curată, Enel ar putea deveni primul gigant energetic cu adevărat verde.”