Procuratura statului american New York investighează Exxon Mobil pentru a stabili dacă grupul petrolier a minţit în legătură cu riscurile schimbărilor climatice sau dacă investitorii au ştiut că aceste riscuri pot afecta industria petrolului, relatează New York Times, scrie Mediafax.
Potrivit unor surse apropiate situaţiei, procurorul general Eric T. Schneiderman a citat Exxon Mobil, solicitând date financiare, emailuri şi alte documente. Investigaţia se concentrează pe activităţi de la sfârşitul anilor ’70, incluzând o perioadă de cel puţin 10 ani în care Exxon Mobil a finanţat grupuri care ar fi încercat să submineze cercetările în domeniul climei.
Un elemen major al investigaţiei este dacă grupul a avertizat în mod adecvat investitorii în privinţa posibilelor riscuri financiare generate de nevoia societăţii de limitare a utilizării carburanţilor fosili. Vicepreşedintele pentru relaţii publice al Exxon Mobil, Kenneth P. Cohen, a confirmat că grupul a primit citaţia şi trebuie să decidă cum să răspundă.
El a spus că Exxon Mobil respinge acuzaţiile că ar fi împiedicat cercetările în domeniul schimbărilor climatice. Cohen a adăugat că grupul a finanţat cercetări în domeniul climei începând din anii ’70, a publicat zeci de analize ştiinţifice pe acest subiect şi a prezentat investitorilor riscurile legate de climă.
Persoane apropiate cazului au mai declarat, joi, că, într-o investigaţie separată, Peabody Energy, cel mai mare producător de cărbune din Statele Unite, a fost investigat timp de doi ani de procuratura generală din New York, în privinţa manierei în care a prezentat riscurile legate de schimbările climatice. Investigaţia nu a fost publică şi nu a dus la punerea sub acuzare a companiei Peabody.
Investigaţia împotriva Exxon Mobil ar putea fi extinsă, pentru a include şi alte companii petroliere, potrivit surselor, dar deocamdată nu au fost emise alte citaţii. Decizia procuraturii din New York de a investiga producătorii de carburanţi fosili ar putea deschide un nou front al eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.
Până în prezent, procesele prin care s-a încercat responsabilizarea companiilor producătoare de carburanţi fosili pentru efectul negativ asupra climei au eşuat, dar majoritatea au fost intentate de reclamanţi privaţi.
Procurorii generali din alte state americane s-ar putea alătura eforturilor lui Schneiderman, contribuind în acest mod la creşterea capacităţii de investigare a cazului. Unii analişti consideră posibil să aibă loc un asalt legal asupra producătorilor de carburanţi fosili similar cu cel care a avut loc împotriva producătorilor de tutun, în ultimele decenii, care a costat companiile respective zeci de miliarde de dolari, sub formă de penalităţi.