Acasă » Electricitate » Nuclear » A fost semnat Memorandumul de Înțelegere pentru reactoarele 3 și 4

A fost semnat Memorandumul de Înțelegere pentru reactoarele 3 și 4

10 noiembrie 2015
Electricitate
energynomics

Memorandumul de Înțelegere pentru construcția Unităților 3 și 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă a fost semnat, luni, între Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation.

„Semnarea acestui Memorandum de Înțelegere de către companiile implicate în dezvoltarea celui mai important proiect energetic de investiții reprezintă pasul concret în stabilirea coordonatelor majore ale dezvoltării proiectului: Acordul Investitorilor, Actul Constitutiv al noii companii de proiect, structurarea finanțării și contractarea serviciilor de inginerie, construcție și procurare. Proiectul Unităților 3 și 4 va răspunde pe termen lung necesităților de sistem energetic coroborate cu țintele politicii de decarbonizare, asigurând securitate în aprovizionare, contribuția la un mix energetic echilibrat, stabilitate și accesibilitatea prețului la consumatorul final. De asemenea, pentru Nuclearelectrica, dezvoltarea acestui proiect înseamnă venituri din valorificarea activelor existente, din servicii de operare și mentenanță și furnizare de combustibil nuclear (…) La acestea se adaugă și dezvoltarea industriei nucleare românești prin implicare în dezvoltarea proiectului, crearea a mii de locuri de muncă și a unui climat economic și tehnologic atractiv pentru investitori”, a subliniat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache.

China General Nuclear Power Corporation va deține cel puțin 51% din capitalul social al companiei mixte. Semnarea Memorandumului reprezintă un moment deosebit pentru România și China, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.

“Este un moment deosebit atât pentru România, cât și pentru China, și anume semnarea Memorandumului pentru dezvoltarea, construcția, operarea și dezafectarea ulterioară a Unităților 3 și 4 de la Cernavodă. Suntem, practic, în momentul în care se pune cărămida, baza viitoarei construcții care va fi această realizare deosebită pentru energia românească și care va asigura pentru România un surplus semnificativ de energie, care va contribui din plin la consolidarea statutului României ca pol energetic regional, va asigura realizarea și păstrarea mixului energetic deosebit de echilibrat, așa cum este în prezent, și va asigura independența energetică a României”, a spus Gerea, citat de Agerpres.

Potrivit unui studiu Romatom (Asociația Forumul Atomic Român – n.r.)) citat de Agerpres, industria românească poate să contribuie cu până la 40% din valoarea acestui proiect, estimând că 16.000 de locuri vor fi create în mod direct în industria națională, iar 47 de companii locale s-ar putea califica ca furnizori de produse și servicii.Ministrul Economiei a adăugat că lucrările de construcție ar putea începe peste doi ani.

Rolul energiei nucleare este semnificativ în protecția mediului, două unități nucleare de la Cernavodă contribuind la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu circa 12 milioane de tone CO2/an, care altfel s-ar produce prin arderea combustibililor fosili. Totodată, aportul energiei nucleare prin construirea a două noi unități la Cernavodă consolidează securitatea energetică la nivel național și regional”, spune Romatom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *