Acasă » Electricitate » Distribuţie » Electrica – ministerul acuză oamenii, ONG-urile contestă procedurile

Electrica – ministerul acuză oamenii, ONG-urile contestă procedurile

12 noiembrie 2015
Distribuţie
energynomics

AGEA Electrica, desfăşurată în data de 10 noiembrie 2015, a aprobat câteva modificări ale Actului Constitutiv, printre care creşterea numărului de administratori din Consiliul de Administraţie de la 5 la 7. Dintre aceştia, cel puţin patru administratori trebuie să fie independenţi şi neexecutivi, iar trei urmează să fie propuşi de către Minister. Modificarea deschide calea autorităţilor pentru schimbarea componenţei Consiliului de Administraţie şi eventuala demitere a echipei de management de la Electrica. Situaţia a provocat proteste publice din partea unui grup de ONG-uri, care acuză imixtiunea politicului în administrarea companiei Electrica, dar a fost criticată şi de experţi reputaţi, între care Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

„Băieţi deştepţi, care vizează un nou tip de căpuşare”

Acţiunea iniţiată de Ministerul Energiei a fost susţinută de „peste 70% dintre cei prezenţi în Adunarea Generală a Acţionarilor”, potrivit unui comunicat transmis de Minister. În acelaşi document, Ministerul Energiei explică iniţiativa prin aceea că are în vedere „aducerea unui plus de valoare din punct de vedere managerial şi al pregătirii tehnice, lipsa acestora ducând la sincope evidente în activitatea societăţii”. Sunt acuzaţi direct atât membrii actualului Consiliul de Administraţie („nu am acceptat o majorare a indemnizaţiilor cu 50%, de la 2.000 la 3.000 euro/lună, sau introducerea unor noi comisioane pentru participările la şedinţele de CA sau la comitetele consultative de câte 1.000 de euro/şedinţă”), cât şi conducerea companiei („Care sunt “performanţele” companiei pentru care se solicitau aceste majorări? Din investiţiile angajate, până la 30.08.2015, societăţile din grupul Electrica au realizat investiţii de 279.285.000 lei, adică circa 32% din investiţiile angajate pentru întreg anul 2015 – circa 20% din planul asumat prin IPO – şi propuneri de genul reducerii cheltuielilor cu mentenanţa cu 94%!”).

Clarificări din partea Electrica

Într-un comunicat de presă, Electrica răspunde unora dintre afirmaţiile Ministerului Energiei, cu privire la planul de investiţii şi cheltuielile pentru mentenanţă. „Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Electrica SA a aprobat planul anual de investiții consolidat la nivelul Grupului Electrica (CAPEX) aferent exercițiului financiar 2015 în data de 9 Iulie 2015. Chiar și în aceste condiții, Electrica continuă cel mai ambițios program de investiții în rețelele de distribuție pentru întreaga perioadă de reglementare, peste 715 milioane de euro”, se explică în document. În ceea ce priveşte mentenanţa, „în anul 2015 companiile de distribuție din Grupul Electrica au bugetat o reducere de 18% a cheltuielilor de întreținere a rețelelor electrice față de anul precedent. Eficientizarea vine ca o consecință naturală a înlocuirii echipamentelor perimate din rețelele de distribuție cu echipamente noi, care necesită costuri de întreținere reduse. Prin urmare, în primele șase luni ale anului 2015, față de aceeași perioadă a anului trecut, scăderea efectivă a cheltuielilor de mententanță a fost de 4%”.

La rândul său, fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a contestat criticile lansate de Minister, punctual:

  • votul majoritar a venit din partea doi acţionari, dintre care unul statul român cu 48,7%
  • reducerea mentenanţei cu 94% provine din economiile realizate prin restructurarea companiilor de servicii energetice neviabile (acţiune asumată la listare)
  • nivelul redus al investiţiilor ţine inclusiv de tergiversările autorităţilor pe parcursul acestui an
  • remuneraţiile de la Electrica sunt sub media remuneraţiei companiilor de profil din piaţă

„Un guvern mort care încă mai face mizerii”

„Ministrul demisionar [Andrei] Gerea încearcă să-şi numească oameni în CA al Electrica şi să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani”, acuză într-un comunicat Freedom House, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum. „Noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aducă „la ordine” pe membrii CA. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiții și decăpușare. În fine, a încercat să deturneze banii colectați prin ieșirea la bursă pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a încercat să intervină peste membrii CA.

Întrucât a eșuat, […] a pus în practică un plan indirect: a propus creșterea numărului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice”, se afirmă în comunicatul celor trei ONG-uri.

Semnatarii atrag atenţia că în aceeaşi AGEA din 10 noiembrie a fost respinsă propunerea BERD (acţionar la Electrica) prin care modificarea structurii CA ar fi fost însoţită de adoptarea unui set clar de criterii pentru alegerea noilor administratori.

Fapt este că statul, ca principal acţionar, a reuşit să îşi impună poziţia, într-o manieră care pune sub semnul întrebării perspectivele aplicării unor standarde de guvernanţă corporativă credibile în cadrul Electrica.

Suspiciuni credibile

În lipsa unor criterii de eligibilitate pentru selecția membrilor CA, suspiciunile privind imixtiunea arbitrară a factorului politic au cât atât mai mult teren să se dezvolte. Iniţiativa Ministerului suscită cu atât mai multă îngrijorare întrucât survine pe finalul de mandat al unui cabinet demisionar, la pachet cu alte decizii discutabile, monitorizate în ultimele zile:

  • Ion Badea (fost membru PNL/ actual membru ALDE Bucureşti) a fost numit director general la compania de proiect Hidro-Tarniţa, înlocuindu-l pe Ovidiu Demetrescu
  • Adrian Moldoveanu, director general al SAPE, a fost numit în CA al Hidro-Tarniţa, în locul Elenei Popescu, director în cadrul Ministerului Energiei
  • Costin Mihalache, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, a fost ales membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica

2 thoughts on “Electrica – ministerul acuză oamenii, ONG-urile contestă procedurile”

  1. ELECTRICA.In ultimii 15 ani au aparut transformari spectaculoase in producerea, transportul si utilizarea energiei electrice.Crizele economice, au impulsionat aparitia de noi echipamente, cu un impact major in micsorarea consumurilor, fenomen care se va mentine si in viitorul apropiat.Fiind inginer automatist, urmaresc in permanenta evolutiile legate de energiile neconventionale, iluminatul cu LED, automatizarea cladirilor, transportul energiei etc. Deci, tendinta este de scadere a consumurilor interne, exportul fiind una din solutiile cele mai rentabile. O noua conducere, aliniata la noile standarde tehnice, in tema cu realizari spectaculoase din tari evoluate, poate obtine rezultate notabile pentru Electrica.

  2. Cand lumea a iesit in strada sa demonstreze impotriva politizarii si deprofesionalizarii care au omorat oameni nevinovati asemenea noi numiri politice devin nepermise. Am spus cat se poate de raspicat ca lupta impotriva coruptiei din energie este prioritatea zero a domeniului. Energia nu trebuie sa aiba culoare politica si nu trebuie sa fie capusata deoarece toti romanii platesc indiferent ca sunt apolitici sau politici iar culoarea politica nu trebuie sa intre in discutie in cazul utilitatilor deoarece discutam de un serviciu public.
    La AGA Transelectrica (unde reprezentantii statului l-au numit pe Costin Mihalache politic) am spus ca asteptam sa-si prezinte repede demisia. Avem nevoie de administratori profesionisti nu politici. Politicienii i-am invitat sa vina la discutii cu actionarii sa-si explice politicile si sa le negocieze cu noi privatii care am investit in privatizarea companiilor. Aceasta este esenta proceselor de privatizare instituirea dialogului rational pentru interesul public al companiilor listate. Strada a cerut eliminarea golaniei politice, lupta impotriva coruptiei si sa fie lasati profesionistii sa-si faca datoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *