Continuăm să prezentăm candidaturile anului 2015 la premiile Energy Evolution, cu secțiunea Tranzacţia anului. Doar unul dintre proiectele de mai jos va fi recompensat în cadrul Galei din 3 decembrie. Fiecare companie și toți oamenii implicați în aceste proiecte merită însă respectul nostru și o promovare cât mai largă.
Carlyle Group
Preluarea operațiunilor Sterling Resources din România
Propunem achiziția Midia Resources de către grupul Carlyle la categoria Tranzacția Anului pentru că deschide posibilitatea dezvoltării accelerate a activităților de identificare și comercializare națională și regională a resurselor de gaz din perimetrele Black Sea Oil &Gas (fostă Midia Resources).
Midia Resources, companie care a fost deținută de Sterling Resources, și-a schimbat numele în Black Sea Oil & Gas (BSOG) după achiziția posesiunilor ei de hidrocarburi de către grupul financiar Carlyle și continuă operațiunile în perimetrul românesc al Mării Negre.
Compania canadiană Sterling Resources și-a vândut operațiunile din România către fondul de investiții Carlyle International Energy Partners pentru 42,5 milioane de dolari. Vânzarea include drepturile de concesiune cu privire la perimetrele XIII Pelican, XV Midia, EX-25 Luceafărul și EX-27 Muridava, fiind structurată sub forma vânzării de către societate a filialei sale deținute integral, Midia Resources. Perimetrele, situate în platforma continentală românească a Mării Negre, conțin o serie de descoperiri semnificative de gaze și prezintă resurse nete și resurse posibile nete echivalente cu aproximativ 51, respectiv 375 de milioane de barili de petrol.
Franklin Templeton
Fondul Proprietatea a vândut 4,15% din Romgaz
Fondul Proprietatea candidează la categoria Tranzacția Anului cu plasamentul privat accelerat a 16 milioane de acțiuni Romgaz, mai mult decât intenționa inițial. Tranzacția a fost un succes prin rapiditatea cu care a fost realizat plasamentul și mărimea veniturilor obținute.
Fondul Proprietatea a vândut printr-un plasament privat accelerat 4,15% din acţiunile Romgaz pentru 456 de milioane de lei (103,1 milioane de euro), cu un discount de 6,8%.
Fondul Proprietatea a vândut 16 milioane de acţiuni Romgaz către investitori calificaţi, din care 14,71 milioane sub formă de acţiuni şi 1,28 milioane sub formă de certificate de depozit. Mărimea efectivă a tranzacţiei a fost suplimentată cu 9,7% raportat la volumul vizat iniţial, datorită cererii ridicate din partea investitorilor. Preţul acţiunilor a fost stabilit la 28,50 lei şi 7,32 dolari (în ceea ce priveşte vânzarea prin certificate de depozit având că suport acţiuni). După tranzacţie, Fondul Proprietatea mai deţine 22,54 milioane acţiuni Romgaz, reprezentând 5,85% din capital.
GDF SUEZ Energy România / ENGIE
Preluare pachet Congaz
GDF SUEZ Energy România / ENGIE candidează la această categorie cu achiziția unui pachetul de acțiuni de 13,95% din distribuția locală de gaze Congaz, participație care aparținea Petroconst Constanța.
În urma acestei tranzacții, compania ajunge la 99,72% din Congaz. În iulie 2014, GDF SUEZ Energy România / ENGIE a achiziționat cele 57,18% din acțiuni deținute de OMV Petrom și E.ON.
Achiziția consolidează poziția GDF SUEZ Energy România / ENGIE de cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale al pieţei reglementate de gaze naturale din România.
Congaz este o societate înfiinţată în 1999 cu scopul de a dezvolta reţeaua de distribuţie din orasul Constanţa precum şi din alte localităţi din judeţ. Congaz operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de aproximativ 850 km, are un portofoliu de 57.000 de clienţi în 14 localităţi din judeţul Constanţa, respectiv: Constanţa, Medgidia, Năvodari, Ovidiu, Negru Vodă, Agigea, Eforie Sud şi Nord, Cogealac, Cumpăna, Lumina, Lazu, Valu lui Traian şi Mihail Kogălniceanu. Planul de dezvoltare pe termen mediu al companiei prevede extinderea reţelei de gaze în localităţile unde compania are deja concesiuni, precum şi dezvoltarea altora noi.
MVM Partner Bucharest
MVM Ungaria preia controlul Hivatalos Miercurea Ciuc
Compania energetică MVM din Ungaria a intrat pe piața de energie din România prin achiziționarea a 90% din acțiunile companiei Hivatalos din Miercurea Ciuc, societatea orientată pe producția de energie electrică din microhidrocentrale.
MVM, compania energetică deținută de statul maghiar și una dintre cele mai mari din Ungaria, deține controlul producătorului de energie în microhidrocentrale Hivatalos. Microhidrocentralele preluate au o putere instalată de aproximativ 7 MW.
Tranzacția echivalează cu intrarea liderului pieței de energie din Ungaria în România pe segmentul de producție de energie electrică. Vânzarea unui MW de putere instalată în microhidrocentrale se situează în marja a 3 – 4 milioane de euro, însă cifra nu a fost confirmată de nici una dintre părțile implicate.
Transeastern Power Trust
Transeastern Power Trust a cumpărat două parcuri solare
Într-un climat de incertitudine și probleme financiare pentru sectorul de energie regenerabilă, Transeastern Power Trust a cumpărat două parcuri de energie solară în România, de la RG Renovatio Group, pentru aproximativ 9 milioane de euro, excluzând datoriile.
Prețul are o componentă în numerar de 4,17 milioane de euro și una de 6,812 milioane de unităti ale trustului (Trust Units), la valoarea de 1 dolar Canadian. Transeastern Power Trust și-a asigurat o finanțare de 5 milioane de dolari de la Sprott Resource Lending Partnership.
Parcurile solare achiziționate sunt operaționale de peste doi ani, și cresc de peste două ori capacitatea instalată de producție de energie deținută de Transeastern Power Trust. Legat de componenta de unități ale trustului, anterior cumpărării celor două active solare Transeastern a finalizat prima tranșă a unui plasament privat, prin care a emis certificate în valoare de peste 5,4 milioane de dolari. Fiecare certificat poate fi transformat într-o unitate a trustului și o opțiune de achiziție a unităților trustului, pe o perioadă de 36 de luni de la data emiterii, la prețul de 1 dolar pe unitate.
_________________________________
Opt buni cunoscători ai industriei energetice din România s-au reunit în Juriul celei de-a treia ediții a premiilor Energy Evolution și își vor exprima opțiunile online.
A treia Gală a premiilor pentru energie organizate de energynomics.ro vine cu o noutate față de edițiile din 2013 şi 2014 – expoziţia Evolution de tehnologii şi soluţii pentru energie, organizată în cadrul evenimentului din 3 decembrie.