Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Mark Beacom, Black Sea Oil & Gas: Amenințarea constantă cu schimbarea cadrului fiscal este suficientă pentru a încuraja exodul de capital

Mark Beacom, Black Sea Oil & Gas: Amenințarea constantă cu schimbarea cadrului fiscal este suficientă pentru a încuraja exodul de capital

29 decembrie 2015
Explorare și producție
Gabriel Avăcăriței

Cu mai mult de un an în urmă Mark Beacom a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări pentru energynomics.ro Magazine, care au făcut unul dintre cele mai bune articole pe care le-am avut în cele opt ediții publicate până acum. “2014-2015 – Cea mai aglomerată perioadă pentru explorarea offshore din România”, a spus el in august 2014. Iată-ne acum, în octombrie 2015, fără schimbări majore în legislație și reglementări, dar cu unele mișcări interesante în zonele corporative și operaționale.

Midia Resources SRL și-a schimbat numele în Black Sea Oil & Gas SRL, după ce Carlyle Group a achiziționat afacerea din România a Sterling Resources. Mark Beacom rămâne responsabil cu operarea perimetrelor XIII Pelican, XV Midia, EX-25 Luceafărul și EX-27 Muridava, situate în sectorul românesc al Mării Negre și care conțin o serie de descoperiri importante de gaze.

Domnule Mark Beacom, sunteți una dintre persoanele cu o istorie lungă în afacerile offshore din România. Cum ați descrie situația actuală a industriei?

Precară. Pe de o parte, au existat o serie de descoperiri de mare anvergură, dar pe de altă parte nu a existat niciun anunț al unei dezvoltări. Am făcut descoperirile noastre – Ana și Doina – în 2008 și încă nu am fost în măsură să declarăm aceste descoperiri ca fiind comerciale. A face descoperiri este cu siguranță util. Cu toate acestea, a face descoperiri comerciale este vital.

A fost un an cu o reducere masivă a prețurilor țițeiului. Cum au avansat operațiunile de explorare în 2015? Câte sonde de explorare au fost forate? Cu ce rezultate?

Forajul offshore implică planificare pe termen lung și asumarea unor angajamente contractuale, cu multe luni înainte de forajul efectiv. Angajamentele care au fost luate atunci când prețul petrolului era mult mai mare tot trebuie îndeplinite, indiferent de starea prețului petrolului. Pe această bază, forajul a fost în acest an probabil puțin afectat de scăderea prețului petrolului, deoarece activitățile de foraj au fost deja angajate. Cu toate acestea, mergând mai departe în 2016, situația nu poate rămâne la fel.

Știrea momentului vine de la Lukoil-Romgaz-PanAtlantic, un joint-venture care tocmai a anunțat o descoperire importantă în Marea Neagră, perimetrul EX 30 Trident. Cum schimbă această descoperire sentimentul legat de investițiile în Marea Neagră?

Descoperirile sunt cu siguranță un semn pozitiv și ajută la creșterea potențialului pentru crearea unei industrii offshore în România. Cu toate acestea, descoperirea de petrol și gaze în faza de explorare nu este suficientă. Investitorii alocă numai în explorare, pe baza faptului că va fi suficient flux de numerar din efectuarea de dezvoltări la final, pentru a achita toate costurile imense ale dezvoltării, plus costurile de explorare din trecut, inclusiv sondele neproductive. Riscul geologic este doar un element de risc ce afectează descoperirile. Toate riscurile în legătură cu caracterul comercial al câmpului (cheltuieli de capital, costuri de operare, prețul gazelor, transportul gazului și impozitele) nu au fost încă abordate adecvat.

Dacă adăugăm această descoperire la cea făcută acum ceva timp de Exxon şi OMV Petrom, pare că rata de succes a sondelor de explorare forate în sectorul românesc al Marii Negre este destul de bună. Sunteţi de acord?

Din punct de vedere istoric, succesul explorării într-o regiune purtătoare de hidrocarburi este de doar 20-25%. Acest lucru înseamnă că cel puţin 3-4 sonde vor fi neproductive pentru fiecare sondă de succes. Cred că offshore-ul din România se încadrează probabil în acest interval. Deşi auzim despre succesele în explorare, toate sondele neproductive (fiecare costând peste 100 de milioane de dolari) care sunt forate, nu sunt anunţate ca ştire.

––––––––––––-

Articolul integral poate fi citit în numărul din decembrie 2015 al energynomics.ro Magazine.

Dacă vrei să primești gratuit numărul următor (martie 2016), în format tipărit, scrie-ne la adresa [email protected], pentru a te include în lista de distribuție.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *