Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Comisia Europeană investighează achiziţa Baker Hughes de către Halliburton

Comisia Europeană investighează achiziţa Baker Hughes de către Halliburton

13 ianuarie 2016
Explorare și producție
energynomics

Comisia Europeană a lansat o investigație extinsă privind achiziționarea de către Halliburton a rivalei Baker Hughes, scrie Reuters.

În 2014, Halliburton, al doilea grup de servicii petroliere pe plan mondial, a făcut o ofertă de a cumpăra compania Baker Hughes cu 35 de miliarde de dolari, în numerar și acțiuni. Tranzacția ar urma să creeze o companie evaluată la 67 de miliarde de dolari, cu peste 136.000 de angajați.

Reprezentanții Halliburton și-au exprimat încrederea că acest acord va obține aprobarea autorităților de reglementare. Cele două companii americane au anunțat luna trecută că oficialii autorității antitrust din SUA nu sunt mulțumiți de concesiile propuse în vederea realizării tranzacției.

Comisia Europeană a anunțat că investigația va evalua dacă tranzacția “va împiedica concurența efectivă prin nerespectarea reglementărilor europene privind fuziunile”.

“Comisia Europeană trebuie să se asigure că fuziunea nu va reduce șansele de exploatare a țițeiului și gazelor naturale în UE și nu va majora prețurile pentru aceste operațiuni”, a declarat comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenței, Margrethe Vestager.

Anul trecut, Halliburton a anunțat că va renunța la aproximativ 9.000 de angajați — peste 10% din totalul forței sale de muncă — și ia în considerare noi măsuri de reducere a costurilor, din cauza declinului la prețul țițeiului și al activităților de forare.

Din iunie 2014, prețul la țiței a scăzut semnificativ, reducând cererea pentru servicii de forare și ducând la scăderea acțiunilor companiilor energetice. Aceste evoluții au determinat directorii și bancherii să caute oportunități de achiziții.

Fuziunea între al doilea și al treilea grup de servicii petroliere le-ar putea permite celor două companii să facă față mai bine turbulențelor și să reziste presiunilor venite din partea producătorilor de țiței pentru a reduce prețurile. Halliburton, companie prezentă și în România, se așteaptă la marje mai ridicate de profit în acest trimestru, în America de Nord, datorită activității solide de forare.

Sursa

Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *