Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) a depus o acţiune în instanţă împotriva ANRE, solicitând anularea a două ordine ale Autorității pe motiv că favorizează subvenția încrucișată la ELCEN.
„Solicităm anularea celor două ordine ANRE care stabilesc metodologia de calcul al tarifului la agentul termic. Cele două ordine au articole care favorizează transferul costurilor de producere a energiei electrice către costul de producere a energiei termice, în limbaj uzual o subvenție încrucișată, care este interzisă și de legea română, (…) dar mai ales de directivele europene”, a declarat Gabriel Dumitrașcu, președinte Consiliului de Administraţie (CA) la RADET.
Acţiunea a fost anunţată din iulie 2015, când Gabriel Dumitraşcu declara: „Preţul agentului termic furnizat de ELCEN este unul ridicat nejustificat, motiv pentru care, în curând, vom depune o acţiune la instanţă prin care vom reclama că ELCEN face o subvenţie încrucişată, transferând o parte din costurile de producţie a energiei electrice pe costurile aferente energiei termice. (…) Vom reclama aceasta fraudă. Legea energiei interzice subvenţia încrucişată între costurile aferente producţiei de energie termică şi cele aferente producţiei de energie electrică. În esenţă, noi suspectăm că, în Capitală, ELCEN transformă parte din costurile de producţie a energiei electrice pe costurile de producţie a energiei termice, iar astfel încarcă factura bucureştenilor”.
ANRE cataloghează solicitarea ca “nefondată” întrucât nu există o alocare de costuri între energia electrică şi energia termică. Şi ELCEN, compania care generează mai mult de 95% din energia termică distribuită de RADET în Bucureşti, a comunicat că “nu există costuri direcționate de la energia electrică care să încarce costurile pentru energia termică.”
Pingback: Conflictul ELCEN-RADET crește transparența în termoficare