Acasă » Electricitate » Distribuţie » ANRE renunţă la ținta obligatorie privind amplasarea contoarelor inteligente de electricitate

ANRE renunţă la ținta obligatorie privind amplasarea contoarelor inteligente de electricitate

25 ianuarie 2016
Distribuţie
energynomics

ANRE a eliminat ţinta de 80% propusă pentru anul 2020 privind amplasarea contoarelor inteligente de energie electrică la clienţii finali de către distribuitori, arată un ordin al reglementatorului.

Autoritatea pune decizia pe seama lipsei unei analize relevante privind costurile şi beneficiile acestui proces. ANRE va face analiza cost-beneficiu pentru implementarea sistemelor de măsurare inteligente în perioada 2017-2020, relatează Agerpres.

Reprezentanţii ANRE explică faptul că, în urma proiectelor-pilot implementate până acum, rezultatele nu au fost uniforme, iar autoritatea trebuie să realizeze o analiză cost-beneficiu pentru toţi operatorii de distribuţie. Până acum, ANRE a avizat 18 proiecte-pilot în valoare de aproape 69,6 milioane de lei.

“Până la data de 1 noiembrie 2015, gradul de realizare a proiectelor pilot avizate de ANRE era din punct de vedere valoric de 83%, iar din punct de vedere fizic de aproximativ 85%. (…) Rezultatele post-implementare referitoare la beneficiile vizate sunt nerelevante pentru toate proiectele pilot datorită perioadei foarte scurte de la data finalizării implementării proiectelor pilot şi data raportării realizărilor (lipsa unei durate relevante de monitorizare). Apreciem că este necesară o perioadă de monitorizare de cel puţin 6 luni a proiectelor realizate pentru obţinerea unor date care să ofere premise elocvente pentru fundamentarea deciziilor referitoare la ‘roll-out”, precizează nota de fundamentare a ordinului.

Totodată, analizele cost-beneficiu transmise de operatorii de distribuţie nu permit efectuarea unei analize unitar comparative a rezultatelor obţinute, mai spun reprezentanţii ANRE.

“Nu există uniformitate în evaluarea costurilor şi beneficiilor proiectelor – pilot. Rezultatele analizelor cost-beneficiu sunt pozitive pentru societăţile Enel, E.ON Distribuţie România şi FDEE Transilvania Sud şi negative pentru CEZ Distribuţie. Apreciem că este necesară realizarea de către ANRE a unui model detaliat de analiză cost-beneficiu şi, conform celor prezentate în şedinţa Comitetului de Reglementare din data de 22.12.2015, efectuarea de către ANRE a analizei cost-beneficiu pentru toţi operatorii de distribuţie, prin intermediul unui consultant/ audit de terţă parte, în scopul evitării acuzaţiilor de lipsă de transparenţă sau lipsă de obiectivitate”, arată autoritatea.

2 thoughts on “ANRE renunţă la ținta obligatorie privind amplasarea contoarelor inteligente de electricitate”

  1. Cat de prosti trebuie sa fim sa credem afirmatiile lui Havrilet ??? Sigur ca prin integrarea contoarelor cu teletransmisie puteau fi prinsi hotii de curent instantaneu . Aici e smecheria rezultatelor neconcludente facute cu merode de masurare stiute de nimeni

  2. Trebuie sa vrea si grivei. Obiectivul a fost stabilit prin Dircetiva UE si constituie motiv de infringement. Din start in ACB consultantul a prevazut ca analiza este pozitiva cu derulare pana in anul 2032 avand beneficii incepand cu anul 2026 la eg electrica si usor negativa la gaze. Cu certitudine cea de la gaze a fost gresita (avand aceleasi ipoteze la ambele). Decalarea unui termen se poate face daca ai realizat sa spunem 54-56% in loc de 80% dar cand noi suntem in faza de proiecte pilot cu un total (AMR+AMI!) de circa 300.000 bucati adica sub 0,5% discutiile sunt inutile. Diferente apar din solutiile de comunicatii si am opinat inceperea in urban unde avem dezvoltate solutii performante de comunicatii metropolitane de FO. Cu certitudine in mediul rural atat solutiile de comunicatii sunt mai dificile dar si consumul redus reduce rentabilitatea contorizarii. Deci sa ne vedem linistiti de treaba si sa se deruleze montarea in continuare in ritm sustinut . Opozitiile se datoreaza celor care nu vor sa se stie cat se fura in mod evident. Daca se informatizeaza dispar furturile si actele de coruptie asociate ale unor angajati care favorizeaza acest fenomen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *