Hidroagregatul 3 şi hidroagregatul 5 de la Porţile de Fier 1 au fost oprite la începutul lunii februarie de Hidroelectrica pentru reparații. Lucrările vor dura o lună. Compania de hidroenergie a mai oprit și două hidroagregate de la Porţile de Fier 2 pentru același motiv, pe o perioadă de timp similară. În total, până în martie Hidroelectrica nu poate dispune de 450 de MW, adică de o treime din capacitatea totală a Porților de Fier 1 și 2 localizată în România.
Pierderea zilnică este estimată de administratorul insolvenţei Hidroelectrica, Remus Borza, la 300.000 de euro zilnic în ceea ce privește cele două hidroagregate de la Porțile de Fier 1, și 100.000 de euro lunar în ceea ce privește instalațiile de la Porțile de Fier 2. În această perioadă, compania are o producţie zilnică, medie orară, de 1.300 – 1.500 MW, cu 30–40% mai puțin decât luna trecută.
„Da, avem oprite patru hidroegregate. HA 5 va reintra în funcţiune la sfârşitul acestei luni, iar HA 3, abia în martie. Tot în martie, vom reporni două hidroagregate de la Porţile de Fier 2, pe care acum le avem oprite pentru revizie”, arată Remus Borza.
Situația hidroagregatelor de la Porțile de Fier în continuă nevoie de revizie este strâns legată de unul dintre contractele scumpe pe care le-a plătit Hidroelectrica în perioada 1998-2005 pentru retehnologizarea tuturor instalațiilor.
Compania elvețiană Andritz Hydro a realizat venituri de 1 miliard de euro în respectiva perioadă în contul livrării de servicii și lucrări pentru hidroagregatele de la Porțile de Fier, dar parametrii de calitate și de funcționare nu sunt cei adecvați, susțin reprezentanții Hidroelectrica. Partea românească solicită realizarea reparațiilor gratuit, pentru hidroagregatele sunt încă în perioada de garanţie, poziție respinsă de firma elvețiană.