Petrotel-LUKOIL se pregăteşte pentru o producţie în creştere în acest an, până la 2,6 milioane de tone, aproape de capacitatea maximă anuală (2,7 milioane de tone de țiței). În prima săptămână din martie, Petrotel-LUKOIL aşteaptă un milion de barili de ţiţei din Iran, unul dintre primele transporturi de ţiţei în Europa, după ridicarea sancţiunilor asupra Teheranului. Rafinăria are în vedere diversificarea surselor de materie primă, anticipând scăderea resurselor disponibile din Rusia. De la preluarea rafinăriei din Ploieşti, LUKOIL a investit în respectivele instalații aproximativ 570 de milioane de dolari, în primul rând în creșterea nivelului de securitate, în al doilea rând în atingerea tuturor obiectivelor de mediu (120 de milioane de dolari), la care se adaugă 40 de milioane de dolari costuri directe legate de curățarea batalurilor istorice.
Dan Dănulescu, director general adjunct Petrotel LUKOIL
Principala noastră sursă de ţiţei a fost Rusia. În acest moment, această resursă este în scădere, în urma deschiderii celor două conducte către China. De aceea, încercăm să ne pregătim pentru următorii 5-6 ani, pentru o trecere dinspre sortimentul Urals spre mixuri de țiței. De exemplu, anul trecut am prelucrat și țiței din Irak şi Angola. Cât privește acel mult discutat un milion de barili de țiței din Iran, da, așteptăm acel transport în prima săptămână a lui martie.
Care sunt perspectivele pentru prezenţa LUKOIL în România?
Ţinînd cont de diversitatea business-ului pe care Lukoil îl are în România, în acest moment, şi pentru faptul că România este considerată strategică pentru Lukoil, eu cred că business-ul va fi stabil în România în următoarea perioadă.
Comentariile au fost făcute în cadrul Energy Breakfast Club, din 17 februarie organizat de energynomics.ro şi partenerii săi: ALD Automotive, Envisan România, PETROTEL LUKOIL, Ridgid, SGS România, Sixt New Kopel.
Compania Lukoil este cea mai mare companie privată de petrol și gaze din Rusia, prezentă în România din 1998, când a achiziționat rafinăria Teleajen. În cei 18 ani de activitate în România, Lukoil s-a dezvoltat pe aproape fiecare sector din domeniul petrol și gaze: distribuție, rafinare, producere a uleiurilor, explorare, energie şi numără în prezent aproape 6.000 de angajați.