Raportul preliminar privind rezultatele studiului de evaluare a impactului social şi de mediu al construcţiei magistralei de gaze naturale Ungheni – Chişinău, prelungire a interconectorului Iași – Ungheni, este supus dezbaterii publice în Republica Moldova.
Construcţia gazoductului este planificată astfel încât să evite sau să reducă impactul asupra mediului (apei, solului, pădurilor) şi populaţiei (construcţiilor, terenurilor private), iar dacă proprietarii de terenuri sunt afectaţi de proiect, să fie despăgubiţi în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare şi cerinţele internaţionale. Gazoductul Ungheni – Chişinău se va întinde pe o lungime de circa 120 km.
În afară de gazoduct urmează să fie construită şi infrastructura subterană: cinci staţii cu supape bloc, două staţii de reglare a presiunii gazelor, precum şi şase staţii pigging. Opţiunea preferată de proiect, din patru alternative analizate, traversează raioanele Ungheni, Călăraşi, Străşeni şi Chişinău.
Aprobarea Studiului privind EIMS este planificată către 30 iunie 2016, apoi urmează aprobarea de boardul BERD şi BEI a studiului de fezabilitate, după care vor demara procedurile de elaborare a documentelor de proiect. Studiul de evaluare a impactului de mediu şi social al conductei de gaze naturale Ungheni – Chişinău este finanţat prin intermediul asistenţei tehnice acordate de Guvernul Suediei şi SIDA. Construcţia va fi cofinanţată de BERD, împreună cu BEI şi Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate a UE (EU NIF).
Realitatea.md