Producţia de cărbune net a României a totalizat în luna ianuarie a acestui an 436.100 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 16.700 tep (+4%) mai mare faţă de perioada similară din 2015, indică datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În paralel, importurile nete de cărbune s-au situat la 52.400 tep, cu 4.800 tep (-8,4%%) mai puţin comparativ cu cantitatea importată în prima lună a anului trecut, indică INS.
Resursele principale de cărbune exploatate în România sunt huilă (cărbune utilizat în instalațiile termocentralelor ce aparțin Complexului Energetic Hunedoara) și lignit, cărbune de suprafață (utilizat în termocentralele operate de Complexul Energetic Oltenia).
Ministerul Energiei estimează că România are o rezervă exploatabilă concesionată de huilă de peste 100 de milioane de tone, concentrată într-un zăcământ unic, care poate asigura necesarul pentru următoarele șase decenii.
În ceea ce priveşte lignitul, instituția aproximează că rezerva aflată în exploatare este de peste 400 de milioane de tone, concentrată într-o zonă restrânsă, care poate asigura circa 15 ani cu materie primă necesarul de consum.