Tribunalul Bucureşti a respins, pe 16 martie, două dintre contestaţiile prin care Energy Holding și EFT AG solicitau companiei Hidroelectrica plata unor daune de 102,1 milioane de lei, arată un comunicat al producătorului de energie deținut de stat aflat din 2012 în insolvență.
Energy Holding, unul dintre traderii de energie ale căror contracte au fost denunţate de către Euro Insol – administratorul judiciar al Hidroelectrica, a contestat deschiderea procedurii de insolvență și a solicitat despăgubiri de 91,1 milioane de lei. În primă fază, în aprilie 2013, Tribunalul București a respins contestația Energy Holding, dar în urma recursului Curtea de Apel Bucureşti a decis în aprilie 2014 anularea sentinței și a trimis cauza spre rejudecare. În ultima instanță, tribunalul a decis în favoarea Hidroelectrica.
“Contractul cu Energy Holding a generat doar în perioada 2006 – 2012 o pierdere pentru Hidroelectrica de peste 1,4 miliarde lei, astfel cum a constatat administratorul judiciar în Raportul privind cauzele care au condus la starea de insolvenţă a companiei. Din energia disponibilizată prin denunţarea acestui contract păgubos, Hidroelectrica a obţinut în perioada august 2012 – decembrie 2015 venituri suplimentare de peste 550 de milioane de lei”, arată producătorul de energie.
În cazul EFT AG, Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia împotriva Tabelului preliminar al creanţelor întocmit de administratorul judiciar. Traderului i-a fost refuzată de Euro Insol înscrierea la masa credală cu suma de 11 milioane de lei. La fel ca în cazul Energy Holding, prima instanță a dat dreptate argumentelor aduse de Hidroelectrica, dar Curtea de Apel Bucureşti a casat sentința în aprilie 2014 și a trimis cauza spre rejudecare.
În acest litigiu, EFT AG a susţinut că în 2011 Hidroelectrica nu i-a livrat întreagă cantitate de energie contractată. Probele au demonstrat că, în realitate, în anul respectiv, Hidroelectrica a livrat EFT AG mai mult decât ar fi fost obligată conform contractului, arată administratotul judiciar.