Acasă » Interes general » Proiectele de mediu, deşeuri şi calitate a aerului au la dispoziţie un buget de 654 de milioane de euro

Proiectele de mediu, deşeuri şi calitate a aerului au la dispoziţie un buget de 654 de milioane de euro

21 aprilie 2016
Interes general
energynomics

Ministerul Fondurilor Europene (MFE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, a lansat Ghidurile solicitanţilor pentru sectoarele: deşeuri, biodiversitate, managementul riscului şi calitatea aerului, cu un buget total de 654 demilioane de euro, reprezentând 5,5% din alocarea totală aferentă programului, de 11,98 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al instituţiei. Solicitanţii eligibili sunt Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară constituite la nivelul judeţelor (prin Consiliile Judeţene) şi Primăria Municipiului Bucureşti.

Prin intermediul acestui program se vor finanţa: proiecte fazate privind dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor la nivel judeţean (aprobate şi demarate în perioada 2007-2013 prin POS Mediu, dar nefinalizate până la finalul anului 2015), în valoare de circa 282 de milioane de euro; proiecte noi privind dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor la nivel judeţean pentru acele judeţe care nu au reuşit să obţină finanţarea în perioada 2007-2013, dar şi pentru construirea infrastructurii necesare pentru gestionarea deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti – valoare de aproximativ 70 de milioane de euro.

Tipurile de proiecte ce pot fi finanţate vizează elaborarea/revizuirea de planuri de management pentru ariile protejate, precum şi implementarea măsurilor de protecţie şi conservare a ariilor naturale protejate prevăzute în planurile de management aprobate. Bugetul apelului este de peste 240 de milioane de euro, solicitanţii eligibili fiind Custozi sau Administratori ai ariilor naturale protejate, respectiv institute de cercetare, universităţi, ONG-uri, autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi alte structuri în coordonarea sau subordonarea autorităţilor centrale sau locale. Din alocarea totală, aproximativ 66 de milioane de euro sunt disponibili pentru ITI Delta Dunării.

Ghidul pentru sectorul de Calitatea aerului vizează creşterea nivelului de evaluare şi monitorizare a calităţii aerului la nivel naţional (obiectivul specific 4.2), bugetul apelului fiind de aproximativ 15 milioane de euro, iar solicitantul eligibil este Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Investiţiile în acest domeniu urmăresc îmbunătăţirea sistemului naţional de evaluare şi monitorizare a calităţii aerului, creşterea capacităţii de prognoză pe termen scurt şi mediu, respectiv crearea premiselor pentru comunicare şi protejarea populaţiei. Tipul apelului este pe bază de listă de proiecte prioritare sau preidentificate. Proiectele pentru acest sector se vor putea depune în perioada 25 aprilie 2016 – 31 decembrie 2018.

Sursa

Bursa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *