Acasă » Evenimente Trecute » Investiţia în automatizare reduce costurile şi riscurile în industria energetică – EBC, 20 apr

Investiţia în automatizare reduce costurile şi riscurile în industria energetică – EBC, 20 apr

22 aprilie 2016
Evenimente Trecute
energynomics

Un gigant global al echipamentelor de automatizare şi un dinamic integrator local, activ preponderent pe pieţele internaţionale, au fost actorii principali ai întâlnirii Energy Breakfast Club de miercuri, 20 aprilie, dedicate soluţiilor de automatizare şi IT pentru industria energetică. Sebastian Ferecuş, General Manager pe sud-estul Europei la Emerson Process Management şi Cristian Pîrvulescu, director general al Enevo Group, au prezentat soluţii pentru reducerea costurilor şi creşterea eficienţei în industriile de proces.

Discuţiile au fost deschise de către Horaţiu Silviu Anghelescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.

Proiectul RO-NET începe să livreze

Oficialul a prezentat stadiul în care se găseşte proiectul strategic RO-NET este un proiect strategic, care vizează pentru introducerea internetului de bandă largă în zonele sărace din România, printr-o finanțare de 60 de milioane de euro, din fonduri europene. „Până în prezent, deja 99 de localități din cele 760 de localități din tot proiectul RO-NET au fost conectate, urmând ca luna următoare ele să fie livrate deja către concesionar”, a spus Horaţiu Silviu Anghelescu.

Conectarea a sute de localităţi prin internet de mare putere poate fi un beneficiu pentru companiile care aleg să deschidă puncte de lucru şi operare în aceste zone. „RO-NET înseamnă să ducem internet gratuit în punctul de acces. De aici încolo, de la punctul de acces e un alt business, deci nu e niciun fel de problemă dacă o persoană fizică sau juridică încheie un contract cu concesionarul – Telekom”, a precizat Anghelescu.

Acoperire completă de la un producător şi furnizor de tehnologie global

Sebastian Ferecuş conduce afacerile de management al proceselor pentru grupul american Emerson în regiunea Europei de Sud Est. Emerson Process Management este segmentul de business cel mai mare în grup, reprezentând 36% dintr-o cifră de afaceri de 22,3 miliarde de dolari în 2015.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI SEBASTIAN FERECUŞ

Pe lângă mărime (11.000 de angajaţi în toată lumea), distribuţie geografică (205 fabrici în 150 de ţări) şi istoric (fondat în 1890), grupul Emerson vine cu experienţa şi know-how-ul diversificate pe care numai un producător şi furnizor de tehnologie global le poate oferi.

În România, Emerson Process Management a avut lucrări în principal pe zona de petrol şi gaze, în segmentul de rafinare (Rompetrol Rafinare). Sebastian Ferecuş a adăugat însă numeroase exemple de aplicaţii de managementul energiei din alte ţări, prin care introducerea automatizării a îmbunătăţit controlul de reglaj, a redus variaţiile, a stabilizat procesul şi a redus consumul de energie.

Controlul imprevizibilului, prin soluţii SCADA şi dispecerizare

Enevo Group este o iniţiativă antreprenorială românească, pornită de numai câţiva ani şi ajunsă acum la activităţi pe trei continente: Europa, Asia şi Australia. Cristian Pîrvulescu s-a referit la câteva dintre proiectele fanion ale Enevo, desfăşurate în 2016, între care instalaţia automată pentru un complex de desalinizare a apei, în Qatar. Enevo a mai lucrat alături de Transenergo, Alpiq şi Monsson pentru automatizarea dispeceratelor acestora, care controlează activitatea a numeroase parcuri de generare a electricităţii din resurse regenerabile.

„Unul dintre elementele specifice pentru asemenea proiecte vine din faptul că o unitate de producție SRE dispune de zeci sau sute de invertoare, de echipamente distribuite de achiziţie de date şi control, relee de protecţie, centrale de măsură sau analizoare de calitate a energiei. Toate acestea generează zeci de mii de parametri, care trebuie centralizaţi într-o singură platformă de dispecerizare”, a explicat Pîrvulescu. Dezvoltarea unor algoritmi de control cu un grad înalt de complexitate este impusă de diversitatea echipamentelor, atât din punct de vedere al producătorilor, cât şi al protocoalelor proprietare.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN PÎRVULESCU

Fără soluţii de genul celor realizate de Enevo, nu poate fi imaginată o activitate eficientă şi sigură. În plus, impunerile legale cu privire la dispecerizare şi control sunt tot mai restrictive, iar riscurile cibernetice sunt deja o realitate de zi cu zi.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții reprezentanți de la: ABR – Asociaţia Biocombustibilii în România, Academia de Studii Economice, Academia Română, ANRE, Asociaţia Industriei Sistemelor de Automatizare, Siguranţă şi Securitate, Asociaţia KNX, Bright Technology Consult, Building Support Services, Cabur, Cenit SRL, CNR CIGRE, Consiglieri, Custom Soft, EFdeN, Elsaco, Emerson Process Management, Emerson Ridge Tools, Enel, Enevo, Green Group, ISPE, Luxten Lighting Company, Managenergy, Mazars – Audi & Financial Advisory Services, Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, NKT Cables, OMV Petrom, Porsche România, RADET, Romelectro SA, SafeTech, SGS România, SII România, Transgaz, Vestra, Volkswagen Autoturisme.

Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: Cabur, Emerson Process Management, Enevo Group, Ridgid, SGS România, Sixt New Kopel.

PARTICIPARE

În 2016, energynomics.ro îşi propune să mai organizeze cel puţin încă 6 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse pot fi accesate aici.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne poți scrie la office [at] energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *