Acasă » Interes general » Energia regenerabilă și cooperarea regională extinsă, pe agenda Primului Ministru

Energia regenerabilă și cooperarea regională extinsă, pe agenda Primului Ministru

27 aprilie 2016
Interes general
energynomics

Producția actuală de hidrocarburi și potențialul cu privire la resursele de petrol și gaze autohtone, fie de uscat, fie din platforma continentală, reprezintă un mare avantaj competitiv pentru economia României, a declarat Primul Ministru, Dacian Cioloș, la o conferință pe tema securității energetice. Asumarea Strategiei Energetice, dincolo de responsabilitatea asumată de ministerul de resort, este un element critic pentru poziționarea României în contextul regional și european, a completat demnitarul.

În aceeași conferință, Comisarul European pentru Energie și Climă, Miguel Arias Canete, aflat la București, a semnalat influența pe care producția de energie și utilizarea terenurilor agricole pentru cultivarea resurselor primare de biomasă pentru energie o pot avea asupra schimbărilor climatice și mediului. Oficialul European a consemnat și necesarul de proiecte transfrontaliere în domeniul energiei, precum și faptul că reușitele înregistrate până acum în domeniul sprijinirii proiectelor strategice pentru Uniune sunt destul de restrânse.

“Dorința noastră este ca ea (Strategia Energetică – n.r.) să fie adoptată după o largă și aprofundată dezbatere publică, să fie asumată nu doar de către un minister sau de către un Guvern, ci să fie asumată la nivel național”, a spus premierul.  „Această strategie va fi cartea noastră de identitate în toate discuțiile la nivel european și regional în ceea ce privește poziționarea României în constituirea pieței energetice europene și a parteneriatelor cu țările vecine Mării Negre”, a completat demnitarul român.

Totuși, tendința europeană de producție de energie electrică din surse regenerabile trebuie respectată în România. Depășind avantajul resurselor indigene de hidrocarburi, sursele “verzi” vor conta din ce în ce mai mult și pentru ca țara noastră să conteze pe acest palier, industria de profil trebuie lăsată să funcționeze, a completat Primul Ministru.

“Dorim să facem din această strategie o dovadă că România gândește și dincolo de resursele naturale pe care le poate exploata acum, dar putem gândi și în perspectiva europeană care pune accentul din ce în ce mai mult pe energie regenerabilă. Cred că pentru a conta pe piața energetică și pentru a putea dezvolta sectorul economic bazându-ne pe resurse energetice la costuri decente este important să abordăm acest subiect al energiei verzi cât mai din timp și să integrăm aceste lucruri în așa fel încât să nu împiedicăm industria să evolueze”, a declarat Dacian Cioloș.

În ce privește cooperarea regională, interconectarea rețelei electrice și de gaze naturale cu Ucraina și dezvoltarea parteneriatelor cu Turcia și Kazahstan sunt câțiva dintre pilonii pe care România își poate sprijini poziția de hub energetic pe care intenționează să o obțină, a încheiat Primul Ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *