Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » OMV Petrom: Cererea de electricitate și gaze va continua să scadă

OMV Petrom: Cererea de electricitate și gaze va continua să scadă

13 august 2013
Consumatori
energynomics

Grupul Petrom se așteaptă ca tendința de reducere a cererii să se mențină și în următoarele șase luni, atât în piața de gaze naturale, cât și în cea de electricitate. Raportul privind rezultatele grupului în prima parte a anului invocă „efectele pozitive ale creşterii economice”, dar și „slaba revigorare economică din regiune”. Potrivit Petrom, rezultatele grupului nu vor fi puternic influențate de majorarea preţurilor reglementate la gazele din producţie internă, chiar dacă marjele şi volumele din activitatea de rafinare şi marketing vor continuă să rămână sub presiune.

Fragmente din comunicatul OMV-Petrom

Mediul de piață

Pentru 2013, estimăm că preţul mediu al ţiţeiului Brent se va situa peste valoarea de 100 USD/bbl, iar diferenţialul Brent-Urals va continua să fie relativ mic.

Pe piaţa locală a gazelor anticipăm o scădere a cererii în 2013. Se aşteaptă că efectele pozitive ale creşterii economice asupra cererii de gaze să fie contrabalansate de scăderea consumului de gaze din industrie în contextul liberalizării preţului la gaze şi creşterii eficienţei energetice.

În ceea ce priveşte preţul gazelor, guvernul a aprobat un calendar de majorare treptată a preţurilor reglementate la gazele din producţie internă pentru perioada 2013-2014. De la începutul anului 2013 trei majorări au fost deja aplicate (începând cu 1 februarie, 1 aprilie şi 1 iulie), primele două aplicabile doar sectorului non-casnic. Calendarul vizează o altă majorare aplicabilă atât sectorului non-casnic, cât şi sectorului casnic în acest an, în octombrie.

În 2013, nu ne aşteptăm la un impact financiar substanţial din liberalizarea preţurilor la gaze şi implementarea noilor măsuri fiscale.

De asemenea, începând din februarie 2013, guvernul a introdus şi un pachet de măsuri fiscale, care afectează producătorii de ţiţei şi gaze, impunând o taxa de 60% pe veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea preţurilor la gazele din producţia internă, din care se deduce valoarea incrementală a redevenţelor şi investiţiile din activitatea de explorare şi producţie (fără a depăşi, însă, 30% din veniturile adiţionale); în plus, guvernul a introdus şi o taxă de 0,5% pe extracţia de ţiţei, ce a intrat în vigoare tot în luna februarie. Deşi s-au făcut progrese în definirea legislaţiei secundare privind funcţionarea pieţei gazelor pe durata procesului de dereglementare a preţurilor gazelor, legislaţia urmează să fie aprobată. În 2013, nu ne aşteptăm la un impact financiar substanţial din liberalizarea preţurilor la gaze şi implementarea noilor măsuri fiscale, ţinând cont că rezultatele anului 2012 reflectă deja condiţii contractuale mai bune pentru vânzările de gaze din producţia internă, comparativ cu nivelul introdus oficial, de 45,7 lei/MWh pentru preţurile reglementate ale gazelor din producţia domestică.

Pe piaţa de electricitate estimăm că preţurile vor fi influenţate negativ, atât de dinamica ofertei, ca urmare a punerii în exploatare a unor capacităţi suplimentare din surse regenerabile, cât şi de cererea redusă, datorită iniţiativelor de eficientizare energetică. Având în vedere flexibilitatea sa ridicată, ne aşteptăm că centrala de la Brazi să joace un rol important pe piaţa de echilibrare, în contextul ponderii crescute a energiei electrice din surse regenerabile.

Marjele şi volumele din activitatea de rafinare şi marketing vor continuă să rămână sub presiune, ca urmare a cotaţiilor internaţionale ridicate la ţiţei şi a cererii scăzute, precum şi ca efect al slabei revigorări economice din regiunea în care ne desfăşurăm activitatea.

Explorare şi Producţie

În vederea asigurării unei producţii stabile în România, vom continua derularea proiectelor de redezvoltare a zăcămintelor axate pe foraj, reparaţii capitale şi pe injecţia de apă şi abur.
Plănuim că, până la sfârşitul anului, să avem cinci proiecte de redezvoltare a zăcămintelor în faza de execuţie.
Avem în plan să forăm mai mult de 110 sonde în 2013, dintre care două sonde de evaluare în zăcământul Totea.

Investiţiile în E&P vor reprezenta aproximativ 80% din totalul investiţiilor la nivel de Grup; cea mai mare parte a investiţiilor în E&P va fi direcţionată către forajul sondelor de dezvoltare, proiectele de redezvoltare a zăcămintelor şi Totea Deep, reparaţii capitale şi operaţiuni de adâncime, inţiative de creştere a performanţei precum şi proiecte aferente instalaţiilor de suprafaţă.

petrom-platforma-marina
În continuarea proiectului de achiziţie seismică 3D din Marea Neagră, planificăm o nouă campanie de foraj în sectorul de mare adâncime al blocului Neptun, anticipată să înceapă către sfârşitul anului 2013 sau începutul lui 2014.
Kazahstan: extinderea planului de injecţie apă în zăcământul Komsomolskoe şi continuarea planului de redezvoltare a zăcământului TOC (Tasbulat, Aktas, Turkmenoi), cu scopul menţinerii nivelului de producţie.
Urmărim oportunităţi de creştere prin achiziţii de perimetre de explorare în Marea Neagră: finalizarea acordului de transfer pentru achiziţia, împreună cu ExxonMobil, a unei participaţii de 85% din perimetrul Midia (România); acordul de împărţire a producţiei pentru perimetrul Skifska (Ucraina) se află în proces de negociere.

Gaze şi Energie

Menţinerea poziţiei de lider pe piaţă liberă a gazelor, concomitent cu adaptarea strategiei de vânzări la liberalizarea aşteptată conform noii legi a energiei.
Creşterea valorii gazelor din producţie proprie prin continuarea optimizării operării centralei de la Brazi şi prin consolidarea poziţiei sale pe piaţă de electricitate.
Realizarea de sinergii prin gruparea activităţilor de vânzare de electricitate şi gaze naturale.

Rafinare şi Marketing

Implementarea următoarelor etape în cadrul programului de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, estimat a se finaliza până la sfârşitul anului 2014, acordând atenţie specială proiectului de conversie a motorinei în vid.
Continuăm iniţiativele ce vizează creşterea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor de CO2.
Vizăm finalizarea lucrărilor de modernizare la depozitul de produse petroliere Bacău până la sfârşitul anului 2013 şi demararea operaţiunilor comerciale la începutul anului 2014.
Continuăm măsurile de management strict al costurilor şi optimizarea performanţei operaţionale.

Sursa
OMV Petrom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *