Cei care se fac vinovați de dispariția Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) spun că securitatea energetică a României este periclitată, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, într-un comunicat de presă al instituției. În ianuarie instanța a aprobat falimentul RAAN, însă decizia a fost suspendată în urma unui apel inițiat de administratorul judiciar.
“Situația Regiei Autonome pentru Activități Nucleare este un caz-școală atunci când vorbim despre cum se poate îngropa o companie de stat vitală pentru sistemul energetic. An după an s-au luat decizii greșite și păguboase. Nu s-a intervenit nici măcar în ultima clipă pentru a se mai salva ce se mai poate salva, dar în schimb se plânge de grija companiei, după ce justiția s-a pronunțat în favoarea falimentului chiar de către cei ar fi trebuit să aibă grijă să nu se ajungă aici. Cu tot regretul, trebuie spus că oricât de mult ne-am dori să salvăm RAAN, justiția și-a spus cuvântul. E o lecție cât se poate de dură pe care, dacă nu o învățăm, o vom repeta și în alte cazuri (…) Cei care se fac vinovați de dispariția RAAN se prefac, astăzi, că nu înțeleg despre ce este vorba sau strigă în gura mare că e în pericol securitatea energetică națională. Se speculează și se aruncă perdele de fum în speranța că se vor crea tensiuni sociale în încercarea de a găsi un țap ispășitor pentru propriile greșeli. E necesară o schimbare de gândire și acțiune în activitatea energetică dacă nu vrem să mai experimentăm astfel de falimente. Vă asigur că noi, la Ministerul Energiei, am înțeles acest lucru și că acționăm în consecință, în ciuda atacurilor nefondate la care suntem supuși”, a afirmat Victor Grigorescu.
Managementul defectuos al companiei a continuat și după ce regia a intrat în insolvență, a explicat Victor Grigorescu.
“Au fost contractate mai multe împrumuturi la bănci care au fost direcționate către achiziții și lucrări fără acoperire sau inutile. S-au acumulat datorii uriașe și nejustificate care au dus RAAN în insolvență. S-au recunoscut la masa credală datorii de 44,37 milioane de lei, fără acoperire legală, pretinse de o firmă a cărui patron este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional. Contractele și zecile de acte adiționale pe care firma în cauză le-a încheiat cu RAAN, în perioada 2009 — 2012, sunt acum în atenția DIICOT. Directori ai Regiei sunt cercetați penal pentru abuz în serciviu și pentru prejudicierea societății cu peste 23 de milioane de lei. Iar aceste fapte sunt o mică parte din neregulile constatat de Curtea de Conturi în rapoartele sale. În mod firesc, administratorul judiciar ar fi trebuit să denunțe astfel de contracte. Acest lucru nu s-a întâmplat, singura grijă a administratorului fiind încasarea onorariului de aproximativ 850.000 de dolari, doar în primul an de insolvență”, a precizat ministrul.
Conform sursei citate, la ora actuală, în contractul de depozitare în custodie a cantităților de apă grea achiziționate la rezerva de stat încheiat între ANRSPS și RAAN se precizează obligația RAAN de a depozita și menține cu titlu gratuit cantitățile de apă grea din rezerva de stat aflate în custodie. Deoarece procedura de intrare în faliment a RAAN este suspendată, mai întâi de toate, instanța trebuie să lămurească situația juridica a RAAN.