Acasă » Termo » Minerit » Niculae Havrileţ propune un leu pe megawatt pentru reconversia profesională a minerilor

Niculae Havrileţ propune un leu pe megawatt pentru reconversia profesională a minerilor

14 iunie 2016
Minerit
energynomics

Într-o intervenţie susţinută în cadrul dezbaterilor FOREN 2016, preşedintele ANRE a invocat abordarea adoptată în Austria, prin care întreaga societate a contribuit la reconversia profesională a minerilor şi la reformarea fără durere a sectorului minier.

Niculae Havrileţ a pornit de la constatarea că „atunci când am pornit ca stat în promovarea energiilor regenerabile nu ne-am gândit ce tipuri de resurse vom înlocui şi ce probleme vor fi generate în aceste zone. Mă refer la cel mai important dezechilibru care s-a format: energie regenerabilă vs producţie de energie din cărbune.”

Potrivit preşedintelui ANRE, Austria a trecut printr-o perioadă asemănătoare, în care s-a impus restructurarea sectorului minier. „La ei, problema a apărut ca urmare a introducerii în sistem a centralelor hidro cu pompaj. Şi au instituit o formă de tipul ‘un leu pentru Ateneu’. Practic, timp trei ani de zile, consumatorii de energie din Austria au plătit pentru fiecare megawatt o anumită taxă prin care ajutau ca minerii să fie redistribuiţi în alte sectoare ale economiei. Astfel, minerii ştiau ca această subvenţie durează numai trei ani şi aveau şansa unei pregătiri psihologice pentru un alt tip de viitor.”

Modificările care apar în sectorul energetic sunt inevitabile şi sunt din ce în ce mai rapide, iar consecinţele acestor modificări sunt din ce în ce mai variate şi imposibil de anticipat, a explicat preşedintele ANRE. Havrileţ a precizat şi faptul că a participat la o întâlnire cu liderii sindicatelor miniere şi cu senatori din zonele unde mineritul constituie o activitate foarte importantă. „Am zis că şi noi am putea institui un leu pe megawatt care să meargă într-o zonă de restructurare a acelor zone monondustriale, foarte greu de redirecţionat pe alte activităţi.”

„Dacă nu instituim anumite elemente de echilibrare a disfuncţionalităţilor introduse de aceste modificări foarte rapide în sectorul energetic s-ar putea să ne blocăm şi să nu putem să mergem mai departe”, a încheiat preşedintele ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *