Modificarea legislației energiei regenerabile ar trebui să constituie o prioritate, a declarat Martin Zmelik, CEO al CEZ România. Cu toate acestea, din cauza alegerilor din acest an, regimul certificatelor verzi (CV), care constituie schema de sprijin pentru investitorii în energie verde, va continua să creeze randamente negative ale investițiilor și să împingă unii jucători în faliment.
„Nu ne așteptăm ca eventuale schimbări ale legislației regenerabilelor să ne crească veniturile, ci mai degrabă privim către necesitatea unui mediu predictibil, deoarece noi nu suntem niște speculatori la bursă. Este vorba despre toți investitorii și toți consumatorii de pe piață”, a declarat Zmelik, răspunzând unei întrebări a energynomics.ro, în conferinţa de presă în care CEZ România şi-a comunicat rezultatele financiare pe anul 2015.
El spune că industria nu a ajuns la un acord cu guvernul sau parlamentul, iar piața vehiculează încă o mulțime de idei cu privire la schimbările schemei de sprijin. Cu toate acestea, un lucru este cert: durata de viață a CV-urilor trebuie să fie extinsă și cota de emitere anuală trebuie să crească.
„Nu există un scenariu consolidat în piață, există o mulțime de idei care din partea jucătorilor interesați. Noi considerăm că extinderea duratei de viață a certificatelor verzi … nu pune presiune asupra consumatorilor. Acum este imposibil să vindem certificate”, spune Zmelik.
Însă industria nu acționează la unison: există o mulțime de companii exceptate de la plata CV, consumatorii mari, care beneficiază de o deducere de până la 85%, în unele cazuri, în urma unui lobby puternic realizat în anii anteriori.
„Este, probabil, bine pentru ei, să rămână într-o piață competitivă, pe de altă parte, responsabilitatea trece pe umerii consumatorilor, iar volumul CV care pot fi plasate în piață scade”, spune Zmelik.
Un alt parametru care trebuie schimbat este cota anuală pe care autoritatea de reglementare a pieței o afișează.
„Ar trebui să existe o ușoară creștere a cotei anuale de CV, dar acest parametru este foarte sensibil, deoarece ar putea crește prețul final.”
În același timp, pentru moment, nu există posibilitatea de a schimba vreo lege, întrucât România se pregătește pentru alegeri.
„În acest moment eu nu sunt conștient de o propunere consolidată care să fie înaintată Parlamentului sau altor comisii, deci este greu de comentat… Toată lumea știe că acest lucru ar trebui să se întâmple, dar aceasta este o perioadă dificilă de a adopta orice lege, întrucât ne aflăm înainte de alegeri, și este greu de prezis când va fi rezolvată situația. Părerea mea personală este că prima jumătate a anului viitor este ultima perioadă în care ar trebui rezolvată, deoarece investitorii se vor trezi cu volume mari de CV expirate”, conchide Zmelik.
Toti „investitorii” in regenerabile care s-au bazat foarte mult pe Certificate Verzi, ar fi trebuit sa-si puna intrebarea si despre „sustenabilitatea” acestei scheme support, si chiar faptul ca Statul „poate da reglementari proaste si in sens pozitiv” nu numai negativ !?!?…adica, „analiza de risc” deficitara din partea investitorilor, care acum tipa dupa „dreptate”…se vede clar ca „piata nu suporta”