Guvernul României a lansat în dezbatere publică documentul strategic: „România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”. Obiectivul asumat al documentului „România competitivă” este să definească o viziune asupra acțiunilor „menite să așeze România pe calea dezvoltării sustenabile”. Tradus în limbaj economic, obiectivul strategiei economice este convergența nivelului PIB/locuitor cu nivelul din țările europene dezvoltate.
„În acest sens,” se precizează în Introducere, „trebuie urmărită, în primul rând, o cât mai bună valorificare a factorilor care intră în componența PIB-ului potențial – capital, forță de muncă, productivitate (inclusiv capital natural) – ca singura cale de a stimula în mod sustenabil o creștere economică de la 3% la 5% anual.
În discursurile oficiale de la lansarea documentului, energia a lipsit, ca menţiune distinctă. În documentul de 16 pagini pus în dezbatere publică, energia este menţionată explicit de cinci ori. În principal, energia este unul dintre cei cele trei sectoare economice care pot contribui semnificativ la productivitate şi creşterea economică, alături de agricultură, industrii creative şi tehnologia informaţiei.
„ENERGIA este un domeniu critic pentru economie, iar printr-o gestionare corectă a resurselor și investițiilor, România poate deveni în următorii ani un furnizor de stabilitate în regiune. Măsurile structurale cuprinse în prezenta propunere se referă doar la creșterea eficienței energetice și minimizarea pierderilor, urmând ca obiectivele specifice de dezvoltare ale sectorului să se regăsească în Strategia Energetică Națională. Obiectivele energetice trebuie să includă și creșterea producției de energie din resurse regenerabile care asigură atât o mai bună independență și securitate energetică, cât și o contribuție la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, și, implicit, la combaterea schimbărilor climatice.”
De altfel, un paragraf distinct este dedicat Economiei verzi, un concept menit să „impulsioneze și să accelereze tranziția și în România către o economie care maximizează calitatea vieții”. Documentul guvernamental propune „introducerea noii viziuni de aplicare a unei abordări de mediu durabile”, prin care „atât procesele de fabricație și de construcții, cât și bunurile fabricate și clădirile vor deveni din ce în ce mai verzi”. Câteva dintre acţiunile concrete menţionate sunt „stimularea investițiilor verzi și promovarea consumului și producției durabile, eficienței energetice, și a managementului sustenabil al utilizării resurselor”.
Eficienţa energetică este considerată unul dintre facilitatorii atingerii unei ţinte de creştere economică de 5% anual, până în 2020. „Aceasta ar putea duce România la un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor la puterea de cumpărare standard la un echivalent de aproximativ 70% din media UE în anul 2020 (luând în calcul un nivel de creștere de 2% anual la nivelul Uniunii Europene)”.
„Ne dorim, în primul rând, un document final care să reflecte dorința şi interesele românilor şi României pe termen mediu şi lung, un set de priorități asupra cărora să existe consens, astfel încât execuția lor să nu fie afectată de ciclurile electorale”, a afirmat premierul Dacian Cioloş, în sprijinul proiectului „România Competitivă”.
Aplicarea strategiei economice expuse în document presupune un efort bugetar cumulat pe o perioadă de cinci ani estimat la 16,9 miliarde euro (circa 10,5% din PIB pentru o perioadă de 5 ani). Succesul proiectului „România competitivă”, înţelege Guvernul, presupune „trecerea testului perenității ciclurilor electorale, astfel încât să poată fi conturat consensul politic necesar pentru implementarea reformelor economice și instituționale ce vor fi fundamentate în cadrul procesului de consultare și dezbatere publică”.