Acasă » Petrol și Gaze » Investiţia Romgaz de la Sărmăşel duce capacitatea de înmagazinare a României la 3,3 mmc/ciclu

Investiţia Romgaz de la Sărmăşel duce capacitatea de înmagazinare a României la 3,3 mmc/ciclu

22 iulie 2016
Consumatori
Gabriel Avăcăriței

Romgaz a pus în funcţiune noua instalaţie de comprimare şi uscare a gazelor naturale, aferentă depozitului de înmagazinare de la Sărmăşel (Mureş). Investiţia de peste 238 de milioane de lei creşte capacitatea de înmagazinare a României la peste 3,3 mld. Nmc/ciclu şi capacitate de livrare zilnică din depozite la 30 Nmc/zi.

Noua facilitate de comprimare şi uscare aferentă depozitului Sărmăşel permite creşterea capacităţii de înmagazinare a depozitului, de la 800 de milioane de Nmc (normal metri cubi) la 950 de milioane de Nmc/ciclu. Staţia contribuie la creșterea calității gazelor naturale livrate și a capacității zilnice de livrare a gazelor naturale din depozit de la 6 la 9 milioane de Nmc/zi.

Stația de comprimare şi uscare pentru înmagazinare gaze este dotată cu tehnologie americană de vârf, furnizată de General Electric, care se remarcă printr-un consum redus de energie, respectând cu stricteţe toate cerințele europene și naționale în materie de protecție a mediului.

La asemenea tip de proiecte, durata de recuperare a investiţiei este de peste 10 ani, dar considerentele economice au fost numai o parte din argumente. Pentru asigurarea siguranţei în exploatare şi pentru conformarea la cerinţele de mediu era nevoie ca vechea staţie de comprimare, în funcţiune de peste 50 de ani, să fie scoasă din circuit.

În plus, în urma investiţiei, Romgaz contribuie la creşterea performanţei sistemului naţional de gaze naturale, printr-o mai bună acoperire a vârfurilor de consum cerute de piaţă, cauzate de variaţiile de temperatură, precum şi menţinerea caracteristicilor de funcţionare optimă a sistemului naţional de transport al gazelor naturale.

Depozitele de gaze au şi rolul strategic de a asigura furnizarea de gaze în cazuri extraordinare, dar şi acela de a pregăti sistemul naţional pentru momentul în care interconectarea cu reţelele învecinate va impune capacităţi tehnice sporite pentru import şi export.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *