Ministerul Energiei a cerut două controale la Electrica Furnizare și așteaptă până vineri finalizarea investigaţiilor în legătură cu achiziția de certificate verzi de la firme aparţinând grupului portughez EDP Renewables. Cristian Bușu, secretar de stat în cadrul ministerului şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Electrica, a precizat pentru Agerpres că a primit numeroase sesizări cu privire la această chestiune.
„Au fost mai multe sesizări, pe toate părțile. Și prin intermediul sistemului de „whistle blower”, am primit și eu pe mailul de la minister”, a explicat Cristian Buşu. Grupul Electrica a introdus în 2015, împreună cu Transparency International, un aşa numit avertizor de integritate, un sistem care permite sesizarea sub protecţia anonimatului a suspiciunilor privind posibile ilegalităţi.
Vineri, Hotnews a informat că Electrica Furnizare a efectuat în lunile aprilie-mai 2016 mai multe tranzacţii, cumpărând 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 60 de milioane de euro, de la firme aparţinând grupului portughez EDP Renewables.
Aceste tranzacţii au atras atenţia prin volumul neobişnuit de mare şi perioada lungă de livrare, până în 2019, în condiţiile în care piaţă se confruntă cu un excedent uriaş de certificate verzi şi în condiţiile în care se anunţă reducerea cotei obligatorii a acestora. Oficialii Electrica Furnizare spun că tranzacțiile au avut loc întrucât asigură „o diminuare a efortului tranzacţionării multiple şi gestionării unui număr prea mare de contracte de achiziţie de certificate verzi”.
Altfel spus, este mai avantajos să cumperi pe termen lung de la acelaşi grup, că să eviţi efortul de a încheia prea multe contracte.
Pe piaţa certificatelor verzi sunt înregistraţi 679 de furnizori. Tranzacţiile au fost efectuate prin intermediul bursei OPCOM.
„Pentru a evita riscurile de nerespecatare a încadrării în cotele obligatorii stabilite de ANRE, Electrica Furnizare are în obiectiv, pe cât posibil încheiarea de contracte cu parteneri cunoscuţi, cu care a mai avut în istorie contracte care s-au derulat fără incidente. În acest context, au fost iniţiate oferte de răspuns pentru licitaţiile organizate în Piaţa Contractelor Bilaterale de Certificate Verzi (PCBCV) în perioada aprilie-mai 2016. Cu producătorii cu care s-au încheiat tranzacţiile respective au fost încheiate în timp şi contracte de achiziţie de energie electrică, ei răspunzând cu cel mai mic preţ ofertelor iniţiate de Electrica Furnizare pe platformele administrate de OPCOM,” au mai spus oficialii Electrica.
”Practic, Electrica a recunoscut că a făcut pachete de energie ieftină contra certificate verzi”, au declarat surse din piață pentru energynomics.ro.