Acasă » Electricitate » România pierde procesul cu Enel şi 1,3 milioane de euro la Curtea de Arbitraj de la Paris

România pierde procesul cu Enel şi 1,3 milioane de euro la Curtea de Arbitraj de la Paris

28 iulie 2016
Electricitate
energynomics

România a pierdut, la Curtea de Arbitraj de la Paris, procesul cu compania italiană Enel, în care solicita despăgubiri de peste 900 milioane de euro pentru nerespectarea angajamentelor prevăzute în contractul de privatizare a societăţii de distribuţie regională Electrica Muntenia Sud. În urma deciziei, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie aflată în subordinea Ministerului Energiei, trebuie să plătească cheltuieli de judecată de 1,3 milioane de dolari.

Reprezentanţii Enel spun că decizia Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris demonstrează că Enel și-a îndeplinit obligațiile din contractul de privatizare, inclusiv pe cele legate de investițiile realizate în companiile ce au rezultat, respectiv Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia.

Enel consideră că rezultatul arbitrajului pune capăt unei serii de opinii și speculații ce au fost inițiate de raportul Curții de Conturi din 2012, se arată într-un comunicat al companiei.

„Misiunea noastră, în acest moment, este să ne concentrăm pe dezvoltarea companiilor pe care le avem în România. Angajamentul nostru în România rămâne consistent. Astăzi, avem cele mai bune companii de distribuție din țară în ceea ce privește calitatea serviciului și una dintre cele mai inovative companii de furnizare și suntem încrezători în perspectivele de creștere ale afacerilor locale”, a declarat Georgios Stassis, country manager Enel Romania

Istorie şi explicaţii de la ministerul Energiei

Ministerul Energiei arată, într-un comunicat, că procesul a fost lansat în urma unor constatări și argumente înaintate de Curtea de Conturi, „ale cărei decizii au fost, în paralel, contestate în instanță în România de către Electrica SA şi de către SAPE, însă fără succes”.

În anul 2012 și 2013, Curtea de Conturi a României a întreprins mai multe activități de control la Electrica. „Curtea a considerat că nu au fost respectate anumite obligații asumate de cumpărător prin contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud și, drept urmare, a solicitat recuperarea de către SC Electrica SA a prejudiciilor cauzate de aceste presupuse nerespectări”, arată ministerul Energiei.

Ca urmare a controalelor Curții de Conturi, compania Electrica a efectuat o analiză proprie a respectării obligațiilor contractuale de către cumpărător, iar ulterior, în data de 26 aprilie 2013, a depus la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, o cererea de arbitraj în calitate de reclamantă împotriva Enel Investment Holding B.V. (Olanda), Enel S.p.A (Italia), Enel Distribuție Muntenia S.A și Enel Energie Muntenia SA, în calitate de pârâte, cerere de arbitraj înregistrată la ICC Paris și având ca obiect general „nerespectarea de către pârâte a unor clauze din contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud”.

În această acțiune, Electrica a solicitat plata de penalități în valoare de 834.21 milioane euro și 378,6 milioane lei, conform prevederilor din contractul de privatizare privind penalitățile contractuale.

În total, acțiunea conținea 24 de capete de cerere, care se refereau la neîndeplinirea de către cumpărător și de către societățile Enel Distribuție Muntenia, respectiv Enel Energie Muntenia, rezultate în urma divizării Electrica Muntenia Sud, a mai multor tipuri de obligații stipulate în contractul de privatizare, printre care obligații referitoare la buna guvernare a societății privatizate și respectarea regulilor societare, obligații de informare către Electrica, în calitatea acesteia de acționar și vânzător, obligații privind investițiile asumate prin contractul de privatizare și asigurarea unei dezvoltări sustenabile a societății privatizate, obligații cu caracter social și obligații privind politica de dividende.

Din cele 24 capete de cerere, unul a fost retras pe parcursul arbitrajului de către reclamant, ca urmare a documentației depuse de pârâte, iar celelalte 23 capete de cerere au fost respinse de Tribunalul Arbitral, astfel: 17 au fost respinse ca nefondate, două au fost respinse ca fiind prescrise, două au fost respinse ca nefiind de competența Tribunalului Arbitral, una a fost respinsă ca rămasă fără obiect, iar una a fost declarată inadmisibilă.

„Ca efect al acestor respingeri, Tribunalul Arbitral a obligat SAPE S.A. la plata către ENEL S.p.A și Enel Investment Holding B.V a circa 1,3 milioane de dolari, reprezentând cheltuieli de judecată”, arată comunicatul.

Enel deţine trei din cele opt distribuţii regionale de energie electrică din România, pe care le-a preluat începând din 2005. Grupul are 2,7 milioane de clienţi pe piaţa românească, în zona Capitalei, Banat şi Dobrogea.

SAPE este o societate aflată în portofoliul Departamentului pentru Energie, care a fost înființată în anul 2014 ca urmare a divizării parțiale a Electrica înainte de listarea la bursă. Societatea gestionează pachetele minoritare de acțiuni deținute la companiile de distribuție și furnizare a energiei electrice care au fost privatizate, inclusiv litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *