Managerii financiari nu au fost niciodată mai siguri că preţul petrolului se va prăbuşi. Ei au crescut pariurile pe scăderea petrolului la cote nemaintâlnite, chiar dacă stocurile au urcat la cele mai înalte niveluri de sezon din ultimele cel puţin două decenii, fapt care duce preţurile în jos, scrie Bloomberg.
Excesul de stocuri a lovit profiturile pe cel de-al doilea trimestru ale Exxon Mobil și Chevron. Stocurile au ajuns în luna aprilie la maximul ultimilor 97 de ani, în timp ce petroliştii au forjat instalaţiile pentru a cincea săptămână consecutiv, conform Capital.
„Creşterea stocurilor va adăuga o presiune mai mare în ideea căderii preţurilor”, a declarat Michael Corcelli, director de investitii la Alexander Alternative Capital LLC, un fond speculativ din Miami. „Va fi o lungă perioadă de timp în care ne vom lupta cu excesul excesul de pe piaţă.”
Fondurile speculative au forţat poziţia pe termen scurt în ce priveşte petrolul West Texas Intermediate cu 38.897 contracte futures şi opţiuni combinate în cursul săptămânii fiscale încheiate la 26 iulie, potrivit Commodity Futures Trading Commision. A fost cea mai mare creştere din 2006 până acum. WTI a scazut cu 3,9% la 42.92 dolari pe baril în raportul săptămânal şi s-a tranzacţionat la 41,75 dolari la 12:20, ora statului Singapore.
WTI a scăzut cu 14% în luna Iulie, cel mai mare declin lunar într-un an. Este în scădere cu 19 procente de la începutul lunii iunie, apropiindu-se de o scădere de 20 la sută.
Livrările de petrol din SUA au crescut cu 1,67 milioane de barili la 521,1 milioane în weekend-ul 22 – 24 iulie, potrivit datelor US Energy Information Administration. Stocurilor au ajuns la 543.4 milioane de barili în săptămâna încheiat pe 29 aprilie, cel mai mare stoc din 1929 până acum. Stocurile de benzină s-au extins pentru a treia săptămână până la 241,5 milioane de barili, cel mai mult din aprilie până în prezent.
„Fluxul este în scădere”, a declarat Tim Evans, analist pe energie la Citi Futures Perspective din New York. „Aceasta reflectă o recunoaştere a faptului că piaţa este, cel puţin pentru moment, suprasaturată.”
Exxon şi Chevron a ratat estimările de profit şi de producţie pe trimestru trecut, după cum aratau datele privind veniturile pe 29 iulie. Cele mai mari companii energetice din SUA le-au urmat giganţilor Royal Dutch Shell Plc si BP Plc, care au postat mai mici, în timp ce colapsul petrolului a continuat să-şi pună amprenta asupra industriei.
Exploratorii de petrol din SUA au crescut numărul de instalaţii active, de la 58 la începutul lunii iunie, la 374, cu trei instalaţii adăugate săptămâna trecută, a anunţat Baker Hughes Inc. Pe 29 iulie. Producătorii americani au extins activităţile de foraj în ultimele săptămâni, după un ralanti la mai mult de 1.000 de platforme petroliere de la începutul anului trecut.
Poziţiile „short” pe WTI ale managerilor financiari au crescut cu 28%, până la 180,134 contracte futures şi opţiuni, arată datele CFTC. „Longs”, pariurile pe creşterea preţurilor, au crescut cu 0,9%, în timp ce „Net Longs” au scazut cu 23 de procente, până la cel mai mic nivel din luna februarie până acum.
Pe alte pieţe, pariurile pe benzină a crescut la un record de 5.078 contracte. Contractele futures pe benzină au scăzut cu 2,2% în raport săptămânal. Pariurile Long pe motorina din SUA au scăzut cu 23%, până la 12.742 contracte, cel mai mic nivel din luna Mai până acum. Contractele Futures au alunecat cu 4,2 procente.
„Consilierii financiari pariază „Short” pe benzină cu o sumă record”, a spus Evans. „N-aş fi surprins dacă aceste poziţii vor creşte timp de încă o săptămână, dar, într-o perspectivă de intermediară, va trebui să fim atenţi. Benzină arată că şi-ar fi părăsit comportamentul istoric”.