Îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor de stat a fost punctul central al unui atelier de dezbateri de două zile, organizat în comun de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Ministerul român al Economiei.
Evenimentul a fost condus de specialistul olandez în guvernanță corporativă, Michiel Boersma și a reunit 30 de oficiali din Ministerul român al Economiei și alte departamente guvernamentale. Participanții au discutat despre modul în care statul, în calitate de proprietar de companii, ar trebui să gestioneze responsabilitățile mai eficient și să facă întreprinderile sale mai competitive, eficiente și transparente.
„Guvernanța corporativă reprezintă o pre-condiție pentru crearea de valoare în orice companie și este esențială pentru dezvoltarea durabilă pe termen lung a companiilor de stat. Guvernul României a făcut eforturi semnificative în ultimele șase luni pentru a îmbunătăți guvernanța corporativă și de consolidare a cadrului de reglementare”, a spus Sorana Baciu, secretar de stat la Ministerul Economiei, Comerțului și relații cu mediul de afaceri.
„Eficiența îmbunătățită și o mai bună transparență în sectorul de stat duce la câștiguri economice și ajută la crearea unor condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile private și publice. Acestea, la rândul lor, încurajează un sector competitiv și sănătos. BERD poate oferi studii valoroase din investițiile sale în România și din alte părți. Revizuirea actuală a legislației românești relevante ne oferă o oportunitate în a sprijini guvernul în adoptarea celor mai bune practici internaționale”, a spus Mihnea Crăciun, director adjunct BERD pentru România.
În calitate de acționar în compania de distribuție a energiei electrice Electrica ELECTRICA S.A. și al celui mai mare producător de gaze naturale, Romgaz, BERD a ajutat aceste două societăți să elaboreze planuri de acțiune de guvernanță corporativă înainte de ofertele lor inițiale publice.
BERD a investit peste 7 miliarde de euro în România până în prezent și a mobilizat, de asemenea, mai mult de 14 miliarde euro din alte surse de finanțare.