Acasă » Electricitate » Hidro » Transelectrica va investi peste 420 de milioane de lei în 2013

Transelectrica va investi peste 420 de milioane de lei în 2013

15 august 2013
Electricitate
energynomics

Programul de investiţii al Transelectrica pentru acest an se ridică la peste 420 milioane lei, a declarart Ştefan Bucătaru, directorul general executiv al companiei. Societatea îşi propune ca în 2013 să-şi continue programul de investiţii aprobat iniţial, precizând că, pe baza rezultatelor la şase luni, atât profitul din exploatare, cât şi profitul brut sunt peste nivelul bugetat. Ştefan Bucătaru a menţionat că eliminarea taxei de transport pentru tranzacţiile de import-export de energie, în vederea stopării procedurii de infringement începută de Comisia Europeană împotriva ţării noastre în 2011, nu are o influenţă importantă asupra veniturilor Transelectrica.

ANRE a eliminat taxa de transport pentru exporturi şi importuri. Cum va afecta această măsură veniturile Transelectrica?

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a eliminat plata componentelor tarifului de transport pentru tranzacţiile de import-export de energie, cu scopul de a stopa procedura de infringement începută de Comisia Europeană (CE) împotriva României în 2011. Importul/exportul de energie fiind nesemnificative, efectul eliminării taxei de transport, deşi negativ, este relativ redus asupra veniturilor companiei.

Câtă energie a fost exportată în primul semestru şi ce volum de importuri a fost realizat?

Exportul de energie s-a cifrat, în prima jumătate a anului 2013, la peste 588.000 de MWh, în timp ce importurile s-au cifrat la circa 342.000 MWh.

Care este volumul total al energiei transportate de companie în primul semestru?

Volumul total de energie la care se aplică tariful de transport în primul semestru al anului curent este de 26,21 milioane MWh, în scădere cu 4% faţă de cel din semestrul I al anului trecut. Pe parcursul întregului an 2012, volumul de energie electrică la care s-a aplicat tariful de transport a scăzut cu 3,8%, de la 56,05 milioane MWh în anul 2011, la 53,93 milioane MWh în anul 2012. Ne aflăm, deci, pe un trend descrescător, care estimăm că se va menţine în perioada următoare.

Ce planuri aveţi pentru eficientizarea companiei pe termen scurt astfel încât să contracaraţi scăderea veniturilor din energia transportată?

Transelectrica desfăşoară un dialog permanent cu Autoritatea de Reglementare în vederea monitorizării şi actualizării tarifelor. Luna aceasta, ANRE a aprobat majorarea tarifului pentru serviciul de sistem perceput de către operatorul sistemului energetic naţional, Transelectrica, de la furnizorii şi producătorii de energie electrică. Modificarea este prevăzută în Ordinul preşedintelui ANRE nr.58/2013 publicat în MO din 7 august. Structura veniturilor companiei conţine atât activităţi generatoare de profit, cât şi activităţi ale căror venituri sunt egale cu cheltuielile. Eforturile noastre se îndreaptă, în primul rând, în sensul actualizării tarifelor la nivelul cheltuielilor aprobate la începutul perioadei de tarifare şi de atingere a nivelului de profitabilitate permis prin normele de reglementare.

Care sunt investiţiile programate de societate în acest an şi care este valoarea lor totală?

Transelectrica îşi propune ca în acest an să-şi continue programul de investiţii aprobat iniţial. Continuarea procesului de modernizare a nodurilor vitale ale Reţelei Electrice de Transport, cât şi dezvoltarea reţelei de Linii Electrice Aeriene de înaltă tensiune (realizarea inelului de 400 kV al României) sunt doar câteva dintre priorităţile companiei. De asemenea, avem în vedere dezvoltarea capacităţii de interconexiune cu sistemele vecine. Valoarea totală a Programului de Investiţii al CNTEE Transelectrica SA pe anul 2013 se ridică la 420,12 milioane lei.

Sursa
Bursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *