Producția de cărbune pleacă cu prețuri peste cele ale pieței, au declarat pentru energynomics.ro surse din piață.
”În timp ce prețurile de pe piață sunt de 160 de lei per MWh, cărbunele produce la peste 200 de lei per MWh, însă beneficiază de tot felul de subvenții”, au declarat sursele citate.
CE Oltenia a vândut energie la preţurile pieţei, cu încasări totale peste costurile de producţie, potrivit unui comunicat de presă al companiei remis presei centrale.
Costurile de producţie sunt acoperite, susţin reprezentanţii CEO, deoarece CE Oltenia obţine venituri şi din piaţa de echilibrare şi din piaţă serviciilor tehnologice de sistem.
”Veniturile din piața de echilibrare sunt tot un fel de subvenție”, spun sursele citate de energynomics.ro.
Comunicatul mai menţionează: „Veniturile CE Oltenia nu reprezintă strict rezultatul înmulţirii cantităţii de energie vândute cu preţul de contract stabilit pe PCCB. Societatea vinde pe PCCB, în principal, pentru a putea menţine blocurile în funcţiune, ceea ce permite accesul pe piaţă de echilibrare, unde preţurile practicate de CEO sunt mult mai mari (prin aportul acestei componente, se formează un preţ global de vânzare mai mare).
”Pentru companie este foarte important să menţină grupurile în funcţionare, având în vedere solicitările DEN de intrare în piaţă în mod aleatoriu, în funcţie de opririle regenerabilelor. O pornire de grup energetic pe bază de cabune durează circa 7 ore şi generează costuri suplimentare de circa 300.000 lei”.