Acasă » Evenimente Trecute » energynomics.ro a lansat raportul Energy Strategy Summit 2016

energynomics.ro a lansat raportul Energy Strategy Summit 2016

15 septembrie 2016
Evenimente Trecute
Gabriel Avăcăriței

Conferinţa de presă pentru lansarea raportului oficial al Energy Strategy Summit 2016 a prilejuit expunerea şi discutarea unei noi sinteze a principalelor puncte de interes ale industriei energetice cu privire la viitoarea strategie energetică naţională. Au participat în calitate de speakeri Artur Stratan (preşedinte ROPEPCA), Claudia Brânduş (preşedintele RWEA) şi Silvia Vlăsceanu (director executiv ACUE). Au fost astfel reprezentaţi operatorii din sectorul onshore de ţiţei şi gaze, companiile din sectorul energiei eoliene, precum şi cei mai mari jucători din domeniul utilităţilor – electricitate şi gaze naturale. Conferinţa de presă a atras interesul ziariştilor de la Agerpres, CECCAR Business Magazine, Energy Center, Focus Energetic, Green Report, Invest Energy, Mesagerul Economic, news.ro, Radio România Actualităţi, România Press, Tribuna Economică, Univers ingineresc.

Discuţia a fost deschisă de Gabriel Avăcăriţei, redactor şef al energynomics.ro, organizatorul Energy Strategy Summit 2016, cea mai amplă consultare a companiilor din industria energetică românească, din aceasta vară, eveniment desfăşurat pe 31 mai, la Snagov. Energy Strategy Summit 2016 s-a concretizat într-un raport oficial care reuneşte mesajele cheie ale mediului de afaceri către autorităţile responsabile de viitoarea strategie energetică a României.

Gabriel Avăcăriţei a expus priorităţile identificate în discursurile celor 23 de vorbitori la Energy Strategy Summit 2016 şi detaliate în rezumatul executiv pus la dispoziţia publicului interesat:

  • Energia este în proces de transformare pentru o lume verde, pornind de la o nouă revoluție tehnologică și digitală
  • Toate tipurile de resurse energetice sunt necesare pentru o industrie energetică adecvată, rezistentă și durabilă în România
  • Interconectivitatea, care reprezintă interconexiunile fizice, precum și piețele conectate, reprezintă garanția pentru securitatea energetică și continuitatea în aprovizionare
  • Cooperarea interinstituțională formalizată între legislativ, executiv și autoritățile de reglementare este necesară pentru o industrie energetică mai adaptabilă în România

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI GABRIEL AVĂCĂRIŢEI

Fără o reformă de anvergură, industria de ţiţei şi gaze este sortită pieirii

În discursul său, Artur Stratan a subliniat că 95% din propunerile asociaţiei ROPEPCA se regăsesc în cea mai recentă formă a strategiei energetice pusă la dispoziţia publicului de ministerul Energiei. „Câte vor supravieţui în forma finală?” este întrebarea cheie a momentului, a spus Stratan.

Fără susţinerea statului, industria de ţiţei şi gaze este sortită pieirii într-un interval de timp foarte scurt, a mai spus Artur Stratan. Este important ca autorităţile să înţeleagă faptul că este nevoie de o nouă abordare a industriei, axată nu pe venituri imediate şi directe la bugetul de stat, ci pe beneficii mai mari, pe termen lung, distribuite în ansamblul economiei şi al industriei de ţiţei şi gaze. „Statul trebuie să realizeze că industria de petrol şi gaze nu reprezintă numai o contribuţie constantă şi sigură cu fondurile la bugetul de stat, ci are şi o contribuţie socială prin numărul de locuri de muncă directe şi indirecte pe care le creează, atât în sectorul Upstream, cât şi în industriile de suport şi auxiliare”, a punctat Artur Stratan.

Priorităţile sectorului sunt cele expuse în repetate rânduri în discuţiile cu oficialităţile: clarificarea cadrului legislativ şi fiscal – în sensul încurajării investiţiilor prezente şi viitoare în noi capacităţi de producţie a hidrocarburilor, desfăşurarea unei noi runde de concesionare a unor noi perimetre de explorare petrolieră şi reformarea ANRM în sensul creşterii performanţei organismului de reglementare a industriei.

Prioritate în strategie, piatră de moară în măsurile adoptate

La rândul său, Claudia Brânduş, preşedintele RWEA, a insistat asupra faptului că strategia energetică este importantă, iar aşteptările legate de aceasta sunt mari, întrucât „pe baza acestui document companiile îşi planifică investiţiile viitoare pe piaţa din România”. Principala caracteristică a strategiei energetice trebuie să fie coerenţa, a subliniat preşedintele RWEA.

Mai întâi, coerenţa între declaraţiile de poziţie şi măsurile concrete adoptate: „Aşteptăm foarte multă coerenţă. Aşteptăm ca între declaraţiile asumate şi măsurile identificate să se întrevadă o punte. Am tot auzit că regenerabilele sunt foarte importante pentru România, dar toate măsurile luate până acum sunt împotriva industriei regenerabile. Sunt importante, dar nu ştim cum să le implementăm.” Apoi, este esenţială o coerenţă între politicile sectoriale, exprimate în diverse strategii sau inexistente încă: „Se lucrează la strategia naţională anti-sărăcie şi pentru locuinţe. Este greu de crezut că aceste două strategii nu trebuie să se intersecteze. Avem costuri cu sănătatea din cauza poluării, dar nu am văzut nicio poziţie din partea ministerului Sănătăţii faţă de strategia energetică, în condiţiile în care parte din poluare vine din energie. […] Vorbim despre digitalizare şi avem o resursă pe care nu ştiu dacă guvernul o exploatează suficient. Suntem exportatori de soluţii IT&C şi nu ştiu dacă a fost inclus în formularea strategiei energetice şi punctul de vedere al ministerului telecomunicaţiilor”.

banner-descarca-raport-742x150

„Există analize făcute de ANRE, pe care din păcate nu şi le asumă încă în public, în care se vede că dacă n-ar fi această energie regenerabilă, costurile electricităţii ar creşte cu până la 45 de lei, ceea ce e deja mai mult decât costul certificatului verde”, a precizat preşedintele RWEA. Regenerabilele trebuie să fie văzute ca o soluţie pentru provocările economiei şi societăţii româneşti, şi nu ca o problemă pentru care se caută în permanenţă rezolvări paleative, a fost mesajul central al intervenţiei Claudiei Brânduş.

Calitatea resursei umane a devenit o urgenţă pentru industria energetică

În opinia Silviei Vlăsceanu, director executiv al ACUE – Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie, una dintre temele centrale ale unui document programatic al autorităţilor privind energia ar trebui să fie legată de calitatea profesională a forţei de muncă din industria energetică. „Este o lipsă acută de personal în domeniul energetic şi va fi tot mai greu să găsim specialişti în domeniu. [De aceea], în orice strategie, a oricărui minister, problema forţei de muncă trebuie să apară ca un capitol distinct, despre cum îi pregătim pe cei care vor lucra efectiv în domeniul respectiv.” Observaţia Silviei Vlăsceanu a întărit avertismentul similar lansat în cadrul Energy Strategy Summit de către Daniela Lulache, directorul executiv al Nuclearelectrica. Din această perspectivă, corelarea strategiei energetice cu politicile privind învăţământul şi dezvoltarea profesională este o urgenţă absolută.

Silvia Vlăsceanu şi-a exprimat scepticismul privind eficacitatea strategiei energetice naţionale, în condiţiile în care eforturile, altfel, lăudabile, ale actualei echipe de la ministerul Energiei au şanse minime de a primi suportul viitoarei majorităţi parlamentare care va rezulta în urma alegerilor de la finalul acestui an. „Ce se va întâmpla cu acest document?” a fost provocarea lansată de directorul executiv al ACUE.

Răspunzând acestei provocări, redactorul şef al energynomics.ro, Gabriel Avăcăriţei, a reamintit beneficiile concrete promise de ministerul Energiei – în câteva săptămâni, vor fi comunicate public şi supuse dezbaterii modelările cantitative aferente celor trei scenarii de evoluţie a industriei energetice. „Indiferent de viitoarea configuraţie a spectrului politic, toţi decidenţii din instituţiile publice vor trebui să ia în considerare aceste analize şi modelări matematice. Chiar în lipsa unor decizii politice, strategia va fi cel mai bun element de raportare la realitatea energeticii româneşti, inclusiv pentru companii şi experţii independenţi”, a apreciat Gabriel Avăcăriţei.

energynomics.ro organizează pe 12 octombrie, la Romexpo, prima mare dezbatere pe strategia energetică naţională, în forma care include rezultatele modelării cantitative, cu participarea ministrului Energiei Victor Grigorescu.

banner-expertiza-702x87

În urma conferinţei de presă, au apărut mai multe articole de presă între care:

Agerpres: Rezervele de gaze naturale ale României se vor epuiza în 9 ani, iar cele de țiței în 12 ani (ROPEPCA)

BizEnergy: RWEA: Consumatorii ar trebui să plătească mai mult pentru certificatele verzi; 42 de lei/MWh este o sumă infimă

InvestEnergyAvem o Strategie Energetică. Ce facem cu ea? Va fi asumată de noul Guvern sau va întregi colecția?

Organizat de energynomics.ro, Energy Strategy Summit 2016 a reunit peste 120 de participanți și s-a bucurat de prezența a 23 de reprezentanţi de top ai companiilor şi ai autorităţilor cu responsabilităţi în industria energetică.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

3 thoughts on “energynomics.ro a lansat raportul Energy Strategy Summit 2016”

  1. O data cu inchiderea, cu o singura exceptie, a industriei de ingraseminte, a sectorului petrochemic si in perspectiva a sectorului metallurgic, gazele naturale vor mai fi utilizate in Romania pentru producerea de caldura si energie electrica( al cares consum trebuie redus cu 50%)
    Nimeni Nu discuta si Nu pune in aplicare planurile de valorificare a biomasei, semnificativ mai ieftine si disponibile local in toate zonele tarii

  2. Biomasa agricola, industriala si cea din deseurile menajere, ajunge in 98% la GROAPA, infestand aerul, apele, solul si subsolul. Ministerul Mediului a ales sa sustina ca nu avem o alta rezolvare, a mintind Comisia Europeana, si construieste pe bani europeni gropi pentru mafia din domeniu, mafie sustinuta de mafia din Minister!

  3. Nu-mi este clara afirmatia ” … că dacă n-ar fi această energie regenerabilă, costurile electricităţii ar creşte cu până la 45 de lei”. Cred ca este o confuzie care trebuie clarificata. In regenerabile cand ne convine vorbim de pretul energiei asa cum se vinde pe piata, dar costul certificatelor? Care este de fapt costul electricitatii, incluzand in acesta si contravaloarea certificatelor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *