Acasă » Electricitate » Companiile mari trebuie să se teamă: gospodăriile devin energo-independente

Companiile mari trebuie să se teamă: gospodăriile devin energo-independente

4 octombrie 2016
Electricitate
energynomics

Jumătate din cetățenii Uniunii Europene – inclusiv comunități locale, școli și spitale – ar putea produce electricitate din surse regenerabile până în 2050, satisfăcând 45% din cererea de energie a Uniunii, potrivit unui nou studiu citat de euractiv.com.

Studiul, efectuat de către firma de consultanță olandeză CE Delft, evaluează pentru prima dată potențialul de generare a energiei electrice descentralizate pe întreg continentul.

Acesta a constatat că 264 de milioane de oameni din Europa ar putea produce propria lor energie electrică din surse regenerabile până în 2050, cu condiția unei cadru de reglementare portivit. Suedia este de așteptat să fie lider în acest domeniu, cu aproape 80% din populație aptă de a produce propria energie până în 2050.

Germania și alte țări ale UE, cum ar fi Țările de Jos au fost oferite ca exemplu pentru modul în care apără producția de energie la scală mică de către gospodăriile populației, care pot vinde energia electrică în surplus în rețea la un preț garantat de stat.

„Peste tot Germania, veți vedea panouri solare pe acoperișurile și sute de cooperative energetice înfloritoare”, a declarat Sebastian Mang, însărcinat cu schimbările climatice și energia al Greenpeace UE, una din organizațiile care au finanțat studiul.

„În schimb, în Spania, există o ‘taxă pe soare’, ceea ce face să fie foarte scumpă instalarea panourilor solare pe acoperișuri sau capacitatea de stocare a energiei la domiciliu. Și există doar o mână de producători”, a declarat el.

„De ce? – Piața a fost proiectată pentru marii jucători, nu pentru actori mici”, a spus Mang.

Studiul a fost comandat de către ONG-uri de mediu Greenpeace și Friends of the Earth Europe, în asociere cu energiile Federația Europeană Regenerabile (EREF) și Federația Europeană pentru Cooperativelor Regenerabile de Energie (REScoop.eu).

Împreună, ei cer Comisiei Europene să legifereze așa-numita „cetățenie energetică” în cadrul inițiativei Uniunii Energiei.

Molly Walsh, un militant la Friends of the Earth Europe, a declarat că există multe lucruri pe care „cetățenii energetici” le pot face în tranziția către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon, oferind ca exemplu vehiculele electrice care pot stoca energie și boilerele inteligente care încălzesc apa atunci când cererea de energie electrică este scăzută.

Dacă datele au lipsit până în prezent pentru a determina potențialul la scală redusă de generare a energiei electrice din surse regenerabile în întreaga Europă, a spus ea – acest deficit a fost acum umplut de noul studiu realizat de CE Delft.

Susținătorii conceptului de „cetățeni energetici”, spun, deasemenea, că noțiunea include o arie de aplicare mai largă decât a gospodăriilor individuale care amplasează panouri solare pe acoperișurile lor. Aceasta acoperă, de asemenea, municipalități, școli, spitale sau clădiri guvernamentale, precum și întreprinderile mici cu mai puțin de 50 de angajați.

Comisia Europeană urmează să prezinte o revizuire a Directivei privind energia regenerabilă și Inițiativa formării pieței în luna decembrie a acestui an sau la începutul anului viitor. Ambele acte legislative sunt considerate cruciale pentru a reglementa participarea activă a cetățenilor în tranziția către energia din surse regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *