Strategia energetică prevede într-unul din scenarii creșterea consumului de energie cu până la 1,5-2% anual, spune Corina Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei.
Noile investiții în parcuri industriale, clădiri de birouri sau centre comerciale au crescut fără precedent în ultimul an, iar investitorii se tem că România nu ar putea face față unei creșteri potențiale a consumului energetic de 1,5-2% pe an, în următoarea decadă. Însă autoritățile spun că nu vom avea căderi de rețea.
”Într-unul din scenarii (în cadrul noii analize cantitative) se prevede o creștere a consumului anual de până la 2%. Este clar că vom avea regenerabile, nuclear, hidro, cărbune şi hidrocarburi, dar nu știm în ce proporție”, a răspuns Corina Popescu întrebărilor energynomics.ro.
”Este clar că vom avea nevoie de centrale care să asigure echilibrarea. Cu siguranță în documentul final al strategiei se va vedea proporția fiecăreia”, a mai spus Popescu.
”Nu ne sperie faptul că va crește consumul”, ne-a spus, la rândul său, Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii și servicii din Camera Deputaților.
”Trei decade de acum înainte nu va fi nici o sincopă în alimentarea cu energie. Problema este cum reușim să asigurăm funcționarea la echilibru. Nu poți într-o decadă să schimbi mixul enegetic”, spune Iancu.
În statele dezvoltate precum Danemarca, Germania sau SUA echilibrarea în sistem are loc simultan.
”Au reușit sa-și facă o echilibrare minut de minut. Se poate din punct de vedere tehnic, dar presupune eforturi”, a adăugat Iancu.
În același timp, președintele asociației patronale din industria eoliană RWEA, Claudia Brânduș, susține că mixul energetic poate fi completat cu regenerabile. În vreme ce majoritatea statelor dezvoltate mizează tot mai mult pe regenerabile, în România această industrie se află în prezent într-un blocaj. România nu poate să nu urmeze, la un moment dat, tendința europeană.
”Regenerabilele pot asigura echilibrarea. Un alt atu al energiei regenerabile este că are timpii foarte scurți de dezvoltare, deci reprezintă o soluție la o creștere rapidă a consumului”, a spus Brânduș.
Noutăţile cu privire la strategia energetică vor fi prezentate pe 12 octombrie, în cadrul unui eveniment organizat de energynomics.ro: Expertiza românească pentru noua revoluţie energetică.