Un specialist de la Nuclearelectrica este plătit cu o treime din salariul celor din ţări precum Slovacia şi Cehia, a declarat Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, în cadrul unui eveniment organizat de Romatom şi Energy Center.
Astfel 70% din plecările specialiştilor Nuclearelectrica sunt motivate de salariu.
„Încercăm să asigurăm o calitate bună a vieţii. (…) O parte semnificativă din bugetul Nuclearelectrica este îndreptată în continuare către sectorul de cercetare şi dezvoltare. Cheltuim milioane de euro anual pentru pregătirea profesională a angajaţilor noştri şi pentru participarea la misiuni tehnice”, a spus Lulache.
În plus, oficialul Nuclearelectrica a punctat că strategia companiei are o componentă internă prin care încearcă să identifice mijloace de atragere şi de pregătire a specialiştilor: „În ultima vreme, ne confruntăm cu plecări ale unor specialişti-cheie şi am constatat că trebuie să fim capabili să venim cu o altă schemă de atragere a acestora. Din păcate, mijloacele pe care le avem la dispoziţie, intern, sunt destul de reduse”, a adăugat Lulache, conform Bursa.
„Am încercat să găsim soluţii, să cerem modificarea ordonanţei 26 (OG 26/2013 n.r.), acesta fiind un act normativ aplicabil societăţilor cu capital de stat care, de fapt, nu îţi permite să îţi motivezi salariaţii la o productivitate constantă.
”Noi nu avem dreptul să creştem productivitatea, nici la nivel valoric, nici ca unităţi fizice, pentru că avem acelaşi număr de MW pe care îi putem produce, suntem cei mai buni în lume la factor de capacitate şi nu avem de unde să scoatem mai mulţi MW. Acest lucru ne pune în poziţia în care nu putem să avem o producţie mai mare. Deci, nu avem cum să recompensăm angajaţii mai mult, decât dacă îi dăm afară pe unii, astfel încât aceeaşi cifră să o raportăm la un numitor mai mic. Nu şi-a pus nimeni problema dintr-o perspectivă puţin mai complexă”, a menționat directorul Nuclearelectrica.