Uniunea Europeană și Canada au semnat acordul comercial îndelung întârziat, prin care sunt eliminate 99% din taxele vamale dintre cele două blocuri economice – iar oficialii se aşteaptă ca tratatul să conducă la creşterea schimburilor comerciale cu circa 12 miliarde de dolari (10,9 miliarde de euro) pe an.
După ce tratatul a fost semnat la Bruxelles, premierul canadian Justin Trudeau a declarat: „Canadienii și europenii împărtășesc convingerea că, pentru o creștere economică reală și semnificativă avem nevoie să creăm mai locuri de muncă solide şi bine plătite pentru cetățenii noștri. Acordurile comerciale progresiste precum cel semnat astăzi va face exact acest lucru.”
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a referit la „un nou capitol” în relațiile dintre UE și Canada, ceea ce deschide noi oportunități pentru „mai bine de jumătate de miliard de oameni de pe ambele maluri ale Atlanticului”.
Acordul, a cărui semnare survine la capătul a șapte ani de negocieri, va trebui apoi aprobat de toate parlamentele naționale și regionale ale UE pentru a deveni definitiv.
Canada oferă celor 500 de milioane de europeni acces la la noi oportunităţi economice. UE consideră că semnare acestui tratat dovedește că Bruxelles-ul poate face pacte comerciale de anvergură utile pentru cetățenii săi. De exemplu, se estimează că exportatorii din UE vor economisi în fiecare an 500 de milioane de euro doar din taxele eliminate.
Accesul întreprinderilor europene la contractele de achiziții publice din Canada
Energia este unul dintre sectoarele-cheie ale CETA alături de serviciile financiare, telecomunicații, transport maritim, pescuit, mediu și agricultură.
Prin intermediul CETA, companiile din UE vor putea licita pentru contracte publice în Canada, la toate nivelurile de guvernare. Pentru prima dată, un acord include autoritățile regionale, responsabile pentru o mare parte din cheltuielile publice din Canada. În fiecare an, în Canada, guvernul federal, provinciile și municipalitățile cumpără bunuri și servicii în valoare de peste 30 de miliarde de euro de la companii private.
Întreprinderile europene vor fi primele companii străine care obțin un asemenea nivel de acces la piețele de achiziții publice canadiene.
Canada va crea, de asemenea, un singur site electronic pentru achiziții, în care va aduna informațiile referitoare la toate ofertele pentru a se asigura că întreprinderile din UE pot beneficia de aceste noi oportunități.