Având in vedere situația actuală a pieței energiei electrice, precum și prognozele pe termen lung, Fondul Proprietatea consideră că proiectul privind construcția Reactoarelor 3 și 4 este nefezabil și ar putea crea mari prejudicii acționarilor Nuclearelectrica în cazul în care este continuat.
Fondul Proprietatea, care deţine în jur de 9% din acţiunile Nuclearelectrica (la 30 iunie), a propus în Adunarea Generală a Acționarilor întocmirea unui raport privind sumele cheltuite până în acest moment de companie cu proiectul privind construcția Reactoarelor 3 și 4. Într-un comunicat de presă, Greg Konieczny, Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, critică decizia ministerului Energiei de a vota împotriva acestei propuneri, act pe care îl consideră „un precedent periculos” care „desconsideră în totalitate principiul transparenței în companiile de stat”. „Proiectul reactoarelor 3 și 4 este unul foarte costisitor pentru Nuclearelectrica, cu impact negativ asupra profitului acesteia, iar acționarii companiei au dreptul sa cunoască detalii privind cheltuielile generate de proiect până în acest moment”, insistă Greg Konieczny.
Fondul Proprietatea solicită Ministerului Energiei și altor ministere care dețin participații majoritare în companiile de stat să sprijine respectarea principiului transparenței în companiile respective și să informeze în mod regulat toți acționarii cu privire la evoluțiile semnificative cu impact asupra activității companiilor.
Nu inteleg de ce Fondul Proprietatea comenteaza acest aspect cand in Adunarea Generala a Actionarilor s-a convenit ca Executivul Nuclearelectrica va da raspuns cererii Fondului Proprietatea ca urmare a nemultumirii majoritatii actionarilor minoritari fata de votul reprezentantilor Ministerului. Acestia au dat o explicatie eronata ca nu este de competenta AGA. Administratorii SNN prezinta actionarilor rapoarte trimestriale si anuale in care se regasesc toate aceste informatii in forme mai mult sau mai putin inteligibile. Solicitarea Fondului se concretizeaza in adunarea datelor si prezentarea unui total al acestor informatii din Rapoartele administratorilor din ultimii 8 ani. Afirmatiile reprezentantilor Fondului Proprietatea privind „nefezabilitatea proiectului sunt gratuite si lipsite de fundament. Toate studiiile de fezabilitate au fost elaborate de experti consultanti in conformitate cu prevederile legale in vigoare, avand indicatori tehnico-economici atractivi. Toate proiectele de investitii din energie se inchid cu economii fata de prevederile SF functie de abilitatea efectuarii procedurilor de achizitie. Atitudinea permanent negativa a Fondului in companiile SEN nu a adus acestora mai multe prejudicii si foarte putine beneficii. Am salutat vanzarea actiunilor Transelectrica dupa o suita de actiuni profund paguboase intereselor actionarilor minoritari. Sper ca si in cazul SNN Fondul Proprietatea sa aiba initiativa sa-si vanda actiunile deoarece in marea majoritate voteaza impotriva celorlalti actionari, iar acum cand actionarul majoritar a votat impotriva initiativei sale invoca lipsa de transparenta. Zecile de cazuri cand FP a votat impotriva l-a acuzat cineva de lipsa de transparenta?
Este o practica, antrenamentele au început de pe vremea cand FP era controlat de stat, iar la deciziile importante votau împotriva. Imi amintesc comentariile acide făcute de Președintele CA pe acest subiect, reprezentantul Fondului neoferind nicio explicație.