Acasă » Termo » Primele consecințe ale ieșirii din insolvență: CE Hunedoara a rămas fără apă

Primele consecințe ale ieșirii din insolvență: CE Hunedoara a rămas fără apă

17 noiembrie 2016
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Una din consecințele immediate ale ieșirii din insolvență a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) este exigibilitatea imediată a creanțelor, fapt pentru care Complexul a rămas de ieri fără apă. Compania de utilități regională, Apa Serv, a încetat furnizarea către clădirile administrative în urma cumulării unei datorii de circa 60.000 de euro (peste 270.000 de lei, potrivit radiotimisoara.ro) către furnizorul de apă şi servicii de canalizare.

Directorul Apa Serv, Costel Avram, a declarat că au fost debranşate sediul administrativ, hotelul Onix, care aparţine societaţii şi staţia centrala de salvare minieră, dar nu şi exploatările miniere, pentru a nu perturba procesul de producţie, conform sursei citate. El a precizat că, dacă administraţia CEH îşi va manifesta intenţia reeşalonarii datoriei şi va achita o parte din facturi, alimentarea cu apa va fi reluată.

Deși datoriile la apă s-au acumulat în ultima perioadă, însă societatea se afla în insolvenţă şi nu putea fi debranşată pentru neplată. După ce instanţa a decis scoaterea din insolvenţa a CEH, furnizorul a procedat la oprirea apei.

Abia intrat în insolvență în iunie 2016, CEH a pierdut acest statut în noiembrie în urma deciziei Curții de Apel Alba Iulia, care a anulat actul deschiderii procedurii. Ministerul Energiei nu a avut decât să constate ieșirea din insolvență.

”Ieșirea din insolvență a Complexului Energetic Hunedoara nu este o situație favorabilă societății și nu creează premisele unui proces facil de restructurare a companiei. Chiar și în această situație, în care societatea, aflată în dificultăți financiare enorme, nu beneficiază de protecția conferită de starea de insolvență, obiectivul Ministerului Energiei rămâne același: să restructureze și să eficientizeze societatea”, se arată într-un comunicat recent al Ministerului.

Iar CEH riscă acum falimentul. „Există riscuri în acest sens (…) Sunt riscuri destul de mari, eu sper să le gestionăm”, a declarat Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, în cadrul unei conferințe organizate de Focus Energetic. Aceasta crede însă că va exista un sprijin din partea creditorilor în vederea „salvării zonelor considerate viabile”.

CEH nu poate însă intra în procedura falimentului fără să fie demarată o nouă procedură de insolvență, scrie Hotnews. Ar fi a treia oară când CEH ar intra în insolvență, procedurile precedente fiind de fiecare dată întrerupte de Curtea de Apel din Alba Iulia.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *