Strategia energetică trasează nişte linii clare de acţiune pentru următorii 15 ani, a subliniat ministrul Victor Grigorescu. „Spunem clar că ne mutăm de la un mod de a produce energia electrică şi de la un mix energetic care este astăzi dominat de cărbune, către un mix energetic în care se vor găsi cu mai mare pondere alte surse de producţie a energiei electrice”, a spus Victor Grigorescu, la sesiunea online „De vorbă cu ministrul tău”, inițiativă a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic care sprijină dialogul între demnitari și cetățeni.
„Constatăm că între 4000 şi 5000 de MW vor ieşi din uz. Adică o treime din parcul nostru de centrale va ieşi din uz, în următorii 15 ani de zile. De aici apare oportunitatea. O parte din aceşti MW care vor dispărea din mix vor fi înlocuiţi, probabil, de cele două noi reactoare de la Cernavodă. Dar nu sunt singurele capacităţi de producţie care se vor dezvolta. Noi estimăm că vor exista modernizări în capacităţile de gaze, în capacităţile hidroenergetice, inclusiv în zona regenerabilelor.” „Probabil nu cu tehnologia actuală! Eu cred că actuala tehnologie de producţie în zona eoliană şi în zona fotovoltaică ar putea fi definită ca una de generaţia I şi probabil că aici vom vedea mutaţii”, a precizat Victor Grigorescu.
„Noi estimăm că vom vedea chiar o creştere a capacităţilor instalate în zona de regenerabile, însă fără suport de la stat, ci pur şi simplu datorită competitivităţii economice. Faptul că trebuie să înlocuim în următorii 15 ani o treime din parcul de capacităţi reprezintă cred eu o provocare importantă şi tot de aici apar oportunităţile.”
Cred că trebuie să avem o evaluare mult mai atentă înainte de a ne grăbi să vorbim despre scheme de sprijin. Să vorbim mai degrabă despre neutralitate tehnologică!
Ministrul Grigorescu a folosit prilejul pentru a clarifica o profesiune de credinţă care poate fi identificată şi în conţinutul proiectului de strategie energetică lansat recent în dezbatere publică: „Eu nu sunt adeptul schemelor de sprijin! În ce sens? Ar trebui să ne gândim foarte atent către ce direcţionăm sprijinul şi să ne asigurăm că direcţionăm tot sprijinul către un serviciu mai bun şi mai eficient pentru consumator. Ar trebui să ne uităm la aceste tehnologii şi prin prisma eficienţei economice, dar şi din prisma gradului de maturitate tehnologică. Se vorbeşte despre multe lucruri posibile, puţine din ele sub aspectul evoluţiilor tehnologice sunt suficient de mature. Ele rămân un exerciţiu incert şi costisitor, chiar dacă nu se văd complet în factură. Există şi costuri indirecte, şi costuri pentru întreg sistemul.”
„Cred că trebuie să avem o evaluare mult mai atentă înainte de a ne grăbi să vorbim despre scheme de sprijin. Să vorbim mai degrabă despre neutralitate tehnologică! Nu cred că foloseşte nimănui să avem preconcepţii. Pur şi simplu, trebuie să ne întrebăm ce este în interesul nostru, interesul naţional, interesul consumatorului, până la urmă, interesul societăţii – şi în funcţie de acesta să decidem”, a explicat Grigorescu.
Iata inca o dovada a faptului ca Guvernul are o politica si ministerele au alta politica. Guvernul spune ca vor fi sprizinite zonele defavorizate, in care economia s-a dezvoltat mai putin, in care infrastructura este jalnica. In 2005 si in 2015, ani secetosi, au murit cativa oameni si s-au inbolnavit multi altii datorita nutrientilor ajunsi in fantani. Romania ar putea sa plateasca penalizari serioase din cauza neindeplinirii tintelor de gestionare a deseurilor, insa Ministerul Energiei nu gaseste de cuviinta sa colaboreze cu cel al sanatatii si cu cel al mediului pentru valorificarea energetica a dejectiilor animale, a deseurilor alimentare sau a celor municipale. Oare Ministerul Energiei nu este parte a Guvernului care a promis sprijinul mentionat si care are de atins tintele asumate?
Desi tanar, acest ministru nu traieste in epoca potrivita; cum poti sa afirmi ca nu sustii schemele suport pentru energii regenerabile?. El se face ca nu stie ca exista o Lege (220/2008), pe care nu vrea sa o aplice ?, sau el se face ca nu stie ca santem singura tara din Europa care nu are reglementat tariful de feed-in?, Santeti o rusine pentru tara, pentru progresul tehnologic si santeti un posibil raspunzator penal pentru nepunerea in aplicare a unei legi (220/2008) la care ii lipsesc normele de aplicare de care ar fi trebuit sa va preocupati.
Faceti pasul inapoi, nu santeti potrivit pentru o asa functie importanta pentru tara.
Baiatu’ asta este complet pe dinafara !
Nicaieri in lume, tehnologiile regenerabile nu se pot sustine singure, fara scheme de sprijin. Aici e vorba de dezastrul planetei si nu gargaunii lui. Limba de lemn. Habar nu are de nimic.
SA DISTRUGEM TERRA CAT MAI CURAND, bai analfabetilor iresponsabili !
La ministerul energiei s-au perindat de-a lungul timpului diferite nulitati, acest ministru nu face exceptie de la regula. Acest incompetent habar nu are de angajamentele semnate de Romania la nivel european si mondial. Din pacate Romania este condusa de o gramada de mafioti incompetenti, iar pedeapsa va fi platita de catre cetatenii tarii. Romania va fi silita sa plateasca miliarde de euro despagubiri, datorita faptului ca a inselat o multime de investitori in energie regenerabila. Aceste firme au venit in Romania cu tehnica moderna de ultima ora si au construit parcuri fotovoltaice si centrale eoliene in valoare de miliarde, bazindu-se pe ceea ce era scris in legea 220/2008 a energiei regenerabile. Dupa ce aceste obiective economice au fost construite, guvernele mafiote au suspendat sau redus drastic schemele de sprijin, asa incit o multime de firme, care au creeat locuri de munca si au adus venit de miliarde statului, au fost silite sa intre in faliment. Actualmente CE cerceteaza cu atentie cele intimplate si Romania va primi incurind factura…