Acasă » Petrol și Gaze » Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol obţine un acord de reducere a producției de țiței cu circa 2%

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol obţine un acord de reducere a producției de țiței cu circa 2%

14 decembrie 2016
Explorare și producție
energynomics

Statele membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) împreună cu alte state din afara cartelului au ajuns la un acord de reducere a producției de țiței cu circa 2% pe plan global. Piețele globale de țiței vor trece de la excedent la deficit în primul semestru din anul 2017, aceasta însemnând prima scădere a producției decisă de OPEC în ultimii opt ani, în urma estimărilor Agenției Internaționale a Energiei (IEA).

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a prevăzut o creștere privind cererea de țiței pe plan global în anul 2017 cu 100.000 de barili pe zi, astfel s-a estimat o creștere a consumului cu aproximativ 1,4% până la 97,6 milioane de barili pe zi.

Conform IEA, stocurile de țiței vor scădea cu aproximativ 600.000 de barili pe zi în urma intrării în vigoare a acordului privind reducerea producție.

”Înaintea acordului dintre producători, datele noastre privind cererea şi oferta sugerau că piaţa se va reechilibra până la sfârşitul lui 2017. Dacă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol îşi îndeplineşte rapid angajamentele de reducere a producţiei, la fel ca alte state din afara cartelului, piaţa va înregistra probabil deficit în primul semestru din 2017”, se arată în raportul lunar al Agenției Internaționale a Energiei.

Acordul implică 12 state (Azerbaidjan, Bahrain, Bolivia, Brunei, Guineea Ecuatorială, Kazahstan, Malaezia, Mexic, Oman, Rusia, Sudan şi Sudanul de Sud) din afara Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, care vor implementa gradual reducerea producției.

Rusia, cel mai mare producător de țiței, va aplica cea mai amplă reducere a producției – 300.000 de barili pe zi, conform angajamentelor asumate, adică jumătate din scăderea cerută de OPEC pentru toate ţările producătoare din afara cartelului, apreciază Agenția Internațională a Energiei.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol este o organizație internațională care controlează peste o treime din producția mondială de petrol. OPEC intenționează să convingă și alte state să contribuie la reducerea producției, după ce scăderea prețului la țiței a afectat semnificativ economiile dependente de resursele de hidrocarburi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *