Industria metalurgică din România solicită Ministerului Economiei facilități fiscale ce includ reducerea impozitului pe profitul reinvestit, impozit diferenţiat pentru câştigurile din exporturi și acces la contracte pe termen lung la energie şi gaze naturale, potrivit comunicatului de presă al Ministerului. În documentul amintit se mai arată că industria metalurgică solicită transferarea unei părţi din impozitarea pe forţa de muncă spre impozitarea consumului de resurse materiale şi energetice. Solicitările au fost înaintate în cadrul consultărilor pentru elaborarea Strategiei de Reindustrializare a României.
Propunerile nu s-au oprit aici. Alături de cererea de înființare a unui Departament sau Minister pentru Industria Prelucrătoare și a unui Centru Național de Tehnologii și Materiale Avansate, reprezentanții din industrie au propus și „exceptarea consumatorilor industriali, care consumă mai mult de 150 GWh energie electrică pe an, de la plata taxei pentru energia regenerabilă pentru tot consumul lor de energie electrică, urmând ca aceştia să plătească maxim 0,50 Euro/MWh pentru certificatele verzi pe toată perioada aplicării schemei de sprijin pentru energia regenerabilă.” Metalurgiștii au criticat de mai multe ori modalitatea de acordare a certificatelor verzi, schemă de ajutor de stat care le-au ridicat acestora costurile cu electricitatea.
Companiile din sector au mai cerut Ministerului Economiei să modifice legislaţia pentru a le permite să aibă contracte pe termen lung, în special la energie electrică şi gaze naturale. În acest moment legislația prevede că acordurile pentru vânzarea-cumpărarea electricităţii trebuie realizate pe bursa de profil OPCOM.
În perioada 9 aprilie – 29 mai Ministerul Economiei a avut consultări cu au avut loc consultări cu peste 400 de entități de tipul asociaţiilor profesionale şi patronale, companii, institute de cercetare, clustere, poli de competitivitate, parcuri industriale şi alte structuri economice interesate în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială.
Potrivit Mediafax, companiile din metalurgie au produs anul trecut 3,4 milioane tone de oţel brut, cu 32% mai puţin faţă de nivelul de 5 milioane tone înregistrat în 2008. În acest sector lucrau la sfârşitul anului trecut 32.800 de angajaţi, cu 30% mai puţini faţă de 2008. Industria metalurgică românească este integral privatizată, iar ponderea capitalului străin este de aproximativ 80%. Anul trecut, combinatele de profil din România au acoperit 11% din exporturile ţării.