Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri un set de hotărâri privind alocarea fondurilor pentru achitarea veniturilor de completare pentru lucrătorii disponibilizați de la companiile Electrocentrale Grup, CET Brăila, Termon Onești,Termica Suceava și CET Bacău. Ca urmare a acestor aprobări companiile amintite vor începe procedura de disponibilizare de angajaţi conform planurilor de disponibilizare aprobate anterior în cadrul acestora. Conform hotărârilor, banii pentru veniturile de completare din acest an oferite persoanelor concediate de la aceste societății provin de la bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj. De aceste plăţi compensatorii beneficiază doar persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu cel puţin 36 luni înainte de data concedierii
Prin Hotărârile de Guvern aprobate, pentru Electrocentrale Grup a fost alocată suma de 225.000 de lei, CET Brăila va primi 814.000 de lei, pentru Termon Oneşti au fost acordați 216.000 de lei, companiei Termica Suceava îi sunt alocați 1,7 milioane de lei, iar pentru CET Bacău au fost alocați 264.000 de lei. Conform planurilor de disponibilizare, CET Brăila va disponibiliza 140 de angajaţi, Termon Oneşti o să renunțe la serviciile a 37 de angajaţi, Termica Suceava concediază 295 angajaţi, iar CET Bacău va avea cu 104 mai puțini angajaţi.
Programul de concedieri din energie va continua până în 2018
În februarie, agenția Mediafax anunța că Ministerul Economiei a prezentat public proiectul de ordonanţă care prevede începerea unui program de concediere în 15 companii de stat din sectorul energetic, program care să fie aplicat din 2013 până în 2018. Lista de companii în care se vor opera concedierile cuprindea Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Naţională de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Naţională a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Sării, Societatea Naţională a Huilei Petroşani, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Băiţa Ştei, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Bucureşti, Electrica şi Transelectrica, ambele incluse cu filialele lor.