Consiliul Reglementatorilor Europeni în domeniul Energiei (CEER) a publicat în raportul privind garantarea independenței autorităților de reglementare că în unele state membre UE, legislația privind independența autorităților de reglementare nu a fost implementată integral. Raportul CEER analizează competențele și sursele de finanțare ale autorităților naționale de reglementare în domeniul energiei, precum și independența, responsabilitatea și transparența acestora.
Legislația europeană în domeniul energiei (cel de-al Treilea Pachet Energetic) prevede ca toate autoritățile de reglementare în domeniul energiei să fie independente față de industrie și guvern.
“În timp ce majoritatea deciziilor autorităților de reglementare sunt obligatorii și definitive, CEER constată că în 5 din cele 29 de țări examinate, autoritățile de reglementare pot primi indicații de la Guvern privind deciziile de reglementare pe care le emit. Mai mult, în 11 țări, bugetele autorităților de reglementare au nevoie de aprobare guvernamentală sau în alte situații, Guvernul poate plafona contribuțiile bănești percepute de autoritățile de reglementare”, potrivit informării publicate de ANRE în baza raportului CEER.
CEER va examina propunerile legislative ale Comisiei Europene privind ”Energia curată pentru toți europenii” care au în vedere, printre altele, asigurarea că independența autorităților de reglementare în domeniul energiei este garantată și, acolo unde este cazul, consolidată.
”Independența reglementatorilor naționali este de o importanță majoră pentru încrederea în piață. Supravegherea independentă a procesului de reglementare presupune ca autoritățile de reglementare în domeniul energiei să fie împuternicite să acționeze independent de interesele pieței și de cele politice. Aceste elemente esențiale au fost consacrate de legislația în vigoare în domeniul energiei emisă de UE și trebuie implementate în toate statele membre UE”, a declarat Lord Mogg, Președintele CEER.
Potrivit ANRE, Raportul publicat de CEER privind cooperarea autorităților de reglementare oferă exemple de cooperare practică între autoritățile de reglementare cu privire la aspectele tehnice sau cele legate de piață, pe întreg teritoriul Europei. Cooperarea autorităților de reglementare a jucat un rol-cheie în consolidarea integrării pieței de energie la nivel regional și această cooperare ar trebui sprijinită în continuare, se constată în raport.