Proprietarii care au locuințe cu o suprafață utilă mai mare sau egală cu 50 de metri pătrați și cu un regim maxim de înălțime de P+2E pot beneficia de o finanțare sub forma unei prime de eficienţă energetică în valoare de maximum 40.000 lei, potrivit Ghidului de finanțare a Programului privind efectuarea de lucrări destinate eficienţei energetice aferentă cheltuielilor eligibile, publicat în Monitorul Oficial.
Documentul arată că finanţarea se acordă sub forma unei prime de eficienţă energetică în valoare de maximum 40.000 lei, aferentă cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 120 de lei/mp izolat şi finisat, pentru izolarea locuinţelor aflate în faza de construcţie şi pentru izolarea locuinţelor existente. În cadrul programului, solicitantul poate beneficia de o singură primă de eficienţă energetică și eventualele diferenţe până la acoperirea integrală a costurilor pentru componentele vizate de prezentul ghid, precum şi cheltuielile neeligibile, vor fi suportate de către beneficiar din surse proprii.
Pentru a beneficia de acest program, solicitantul trebuie să fie cetățean al unui stat membru UE sau parte a Spațiului Economic European, cu domiciliu stabil în România. De asemenea, trebuie să dețină autorizația de construire pentru imobilul pentru care se solicită prima de eficienţă energetică sau să deţină autorizaţia de construire prin preluarea acesteia la momentul dobândirii proprietăţii terenului, pentru construirea clădirilor. Sunt acceptați și cei care fac dovada că sunt proprietarii terenurilor pe care se va construi locuința, se menționează în document.
Taxele, impozitele, amenzile şi contribuţiile către bugetul de stat și bugetele locale trebuie să fie plătite la zi.
Proiectul trebuie să utilizeze un termosistem din materiale organic-naturale şi finisaje compatibile pentru pereţi sau acoperiş (cânepă, lână, bumbac, denim reciclat, plută, celuloză), din materiale reciclate şi alte materiale de origine organic naturală similare, în baza unui proiect realizat de un arhitect cu drept de semnătură.
Serviciile de proiectare, respectiv elaborarea proiectului tehnic, se pot deconta în procent maxim de 5% din investiţiile de bază, numai pentru proiectele care presupun izolarea unei locuinţe existente.
Finanțarea este asigurată din Fondul pentru mediu.