Acasă » Petrol și Gaze » CE ar putea obliga cumpărătorii Oltchim să restituie ajutorul de stat

CE ar putea obliga cumpărătorii Oltchim să restituie ajutorul de stat

23 ianuarie 2017
Petrol și Gaze
energynomics

Cumpărătorii Oltchim ar putea fi obligați să contribuie la rambursarea ajutorului de stat primit de către combinat, în cazul în care Comisia Europeană decide că ajutorul a fost acordat ilegal şi trebuie restituit, conform News.ro.

Conform unui document pregătit de consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, şi de administratorul judiciar BDO Business Restructuring SPRL, investitorii vor trebui să restituie ajutorul de stat dacă Oltchim nu va putea face acest lucru prin rezultatele proprii.

Consultantul precizează că, în aprilie 2016, Comisia Europeană a demarat o investigaţie formală privind ajutorul de stat, legată de unele măsuri luate de creditorii combinatului controlaţi de stat după intrarea Oltchim în procedură de insolvenţă, conform economica.net.

„Cum o investigaţie a fost deschisă, există riscul ca o decizie de recuperare să fie adoptată, ceea ce prespupune ca ajutorul de stat să fie recuperat de la beneficiarul direct al ajutorului. Acesta va fi, în mod normal, compania care a primit ajutorul, adică Oltchim”, se arată în document.

Totuşi, există posibilitatea ca Executivul european să extindă recuperarea ajutorului şi la companiile care cumpără activele Oltchim, „dacă stabileşte că există o continuitate economică între activitatea economică a beneficiarului iniţial al ajutorului de stat şi activitatea economică a cumpărătorului”, arată documentul.

Această continuitate poate fi stabilită în funcţie de indicatori precum sectorul transferului de active, preţul transferului sau logica economică a tranzacţiei.

„Sunt şanse mai mari ca instituţia Comisiei să considere că există o continuitate economică în cazul unor cumpărători care au o legătură, din punct de vedere legal, cu proprietarii/acţionarii Oltchim sau care sunt sub controlul proprietarilor/acţionarilor Oltchim sau cu care Oltchim are legături potrivit legislaţiei privind companiile”, arată documentul.

Consultantul în procesul de privatizare a Oltchim îi avertizează pe potenţialii cumpărători că există mai multe criterii după care Comisia Europeană poate lua o decizie.

„Dacă o tranzacţie duce la o continuitate economică între cumpărător şi Oltchim depinde de dimensiunea tranzacţiei, de exemplu de activele pe care le va prelua cumpărătorul, de numărul de angajaţi preluaţi şi de modul în care cumpărătorul îşi propune să folosească acele active”, mai arată documentul.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat recent că la începutul acestui an ar putea fi finalizată vânzarea activelor combinatului Oltchim, ceea ce marchează faptul că ”Oltchim-ul vechi moare”, însă tranzacţiile vor trebui aprobate de Comisia Europeană.

”S-au făcut ofertele neangajante, deci acum ar trebui companiile să se decidă, după ce au analizat datele, dacă sunt interesate să cumpere nişte active şi la ce preţ. Deci să facă nişte oferte ferme”, a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă.

Comisia Europeană a dat un aviz de principiu, însă va trebui să aprobe şi tranzacţiile finale. ”Suntem destul de aproape de o soluţie la Oltchim”, a precizat Chiriţoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *