Majorările excesive și repetate ale prețurilor energiei electrice tranzacționate pe piețele centralizate, precum și numeroasele notificări de denunțare a contractelor de furnizare încheiate prin platformele centralizate afectează atât operatorii de distribuție, cât și furnizorii de ultimă instanță, avertizează Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). De aceea, membrii ACUE consideră că analiza autorităților cu privire la modul de funcționare a piețelor de energie electrică trebuie derulată cât mai rapid și ar trebui să includă, pe lângă tranzacțiile realizate, și “o analiză a capacităților de producție disponibile, precum și privind activitatea furnizorilor care au denunțat contracte în această perioadă”.
“Neonorarea contractelor coroborată cu o creștere masivă a prețurilor energiei electrice tranzacționate pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) și Piața de Echilibrare (PE) este de natură să afecteze alimentarea cu energie electrică a consumatorilor casnici și a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal”, explică ACUE.
Membrii Federaţiei consideră că sunt necesare acțiuni urgente pentru prevenirea repetării unor situații similare, astfel încât “consumatorii să poată să beneficieze în continuare de energie la prețuri rezonabile și predictibile”.
Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are 30 de membri, printre care se numără grupuri puternice din domeniul energetic, respectiv E.ON România, ENGIE România, Distrigaz Sud Rețele, ENEL România, CEZ România, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Societatea Energetică Electrica SA, Electrica Furnizare, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.